Suroviny
- malé nové brambory 1 kg
- hrubozrnná mořská sůl 3 lžíce
Omáčka
- velká červená silnostěnná paprika 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- mletá uzená paprika 1 lžička
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- červený vinný ocet 2 lžíce
- bílý toustový chléb 1–2 plátky
- extra panenský olivový olej 75 ml
- čerstvě mletý černý pepř, sůl
Článek
Rychlé večeře: 10 chutných receptů s bramborami
Brambory nemusí být vařené jen tak, ba naopak! Fantasticky fungují s květákem nebo vejcem, ale samozřejmostí je i kvalitní uzenina. Tyto recepty navíc stihnete uvařit do...
Postup přípravy
- Brambory dobře omyjte, dejte je do hrnce se širokým dnem (brambory musí být v jedné vrstvě) a zalijte vodou tak, aby byly z větší části ponořené.
- Brambory zasypte mořskou solí a vše přiveďte zprudka k varu. Poté plamen zmírněte a brambory uvařte doměkka (asi 25–30 minut). Pokud v hrnci po uvaření zbyla větší vrstva vody, tak jí většinu slijte a v hrnci ponechte pouze takové množství, aby zakrylo dno hrnce.
- Hrnec i s bramborami a zbytkem vody vraťte na oheň a za občasného zatřesení hrncem nechte zbylou vodu odpařit. Výsledkem by měly být brambory potažené lehkou solnou krustou.
- Poté hrnec i s bramborami stáhněte z ohně, zakryjte utěrkou a nechte je asi 5–10 minut odpočinout.
- Mezitím si připravíme omáčku. Česnek oloupejte, papriku očistěte a zbavte ji jádřince. Vše pak nakrájejte na kostičky a přendejte do mixéru. Přidejte ocet, uzenou papriku, mletý římský kmín, 1 plátek natrhaného chleba a rozmixujte na hladké pyré.
- Poté za stálého mixování přidávejte po malých dávkách olivový olej, aby se vytvořila emulze. Podle potřeby zahustěte dalším chlebem a dochuťte solí a pepřem. Odpočinuté brambory ihned podávejte s omáčkou mojo rojo.