![Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/mini_169/f4f707a785462824c2aa47005a9a2500.jpg)
![S gorgonzolou chutná všechno lépe! Zkuste nové báječné recepty s výrazným sýrem](https://cdn.administrace.tv/2022/08/07/medium_169/e29224939887cdb6ae3741ea87b4dc31.jpg)
S gorgonzolou chutná všechno lépe! Zkuste nové báječné recepty s výrazným sýrem Zdroj: My Cooking Diary
Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante" je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.
Podle tradice se smí sýr Gorgonzola vyrábět pouze v provinciích Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, Verbano, Cusioa, Ossola, v oblasti Piemonte a Bergamo na území Casale Monferrato,Brescia, Como, Cremona, Lecco a v Lombardii pak na území Lodi, Milano, Monza, Pavia a Varese. Pokud chcete ochutnat tu pravou gorgonzolu, hledejte označení DOP, které zaručuje, že byl sýr vyroben ve výše uvedených oblastech.