Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zeleninové enchiladas s pikantní omáčkou z pečených rajčat
Nejrůznější palačinky, lívance či tenké chlebové placky jsou pro kuchaře jako malířské plátno, které mohou pokrýt čímkoliv – v tomhle případě je to senzační, Mexikem inspirovaná směs. Zvládnete-li jejich ostrost, jsou chilli papričky zdraví prospěšné, jelikož kapsaicin v nich obsažený se považuje za silně protirakovinnou látku.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- cherry rajčata, rozkrojená 550 g
- červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na 2,5cm proužky 2 ks
- mořská sůl 1 lžička
- sušené oregano 1/2 lžičky
- zeleninový vývar 480 ml
- chilli koření 3 lžíce
- velká cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- chilli papričky poblano, zbavené semínek a nakrájené nadrobno 2 ks
- cukety nakrájené na 1cm kostičky 2 ks
- zrna pečené cukrové kukuřice nebo běžné zmrazené kukuřice 450 g
- konzervované černé fazole, scezené a propláchnuté 400 g
- lístky koriandru, nadrobno nakrájené 2 lžíce
- tortilly o průměru 15 cm 16 ks
- nastrouhaný rostlinný sýr typu čedar (není nutné) 15 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C. Zapékací formu o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte trochou olivového oleje. Do formy rozložte rajčata a promíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, proužky papriky, ½ lžičkou soli a oreganem. Pečte 1 hodinu, občas promíchejte, pak nechte trochu vychladnout.
- Rajčatovou směs rozmixujte s vývarem a chilli kořením, případně po dávkách, na omáčku.
- Zbylý olej rozehřejte v široké pánvi na středně vysokém stupni. Vsypte cibuli a chilli papričky a smažte za občasného promíchání 4–5 minut, teplotu upravujte podle potřeby. Přidejte česnek a za promíchávání smažte 1 minutu. Vmíchejte cuketu a smažte 4–5 minut nebo až zezlátne. Vmíchejte kukuřici a smažte 1 až 2 minuty. Nakonec vmíchejte fazole, koriandr, zbylou sůl a 120 ml omáčky. Sundejte z plotýnky.
- Na dno zapékací formy rozestřete 120 ml omáčky. Asi dvanáctinu náplně naneste do středu jedné tortilly, stočte ji a dejte do formy. Takto naplňte všechny tortilly a ve formě je klaďte těsně vedle sebe. Přelijte je zbylou omáčkou spíše ve středu, aby byly konce volné, a posypte sýrem (pokud ho používáte). Zakryjte alobalem a pečte asi 40 minut nebo až budou enchiladas horké a omáčka bude bublat. Ihned podávejte.
Máme doma vegana
Když se někdo z členů rodiny rozhodne přejít na veganské stravování, nemusí to znamenat větší zátěž při přípravě rodinných jídel ani ošklíbání „masožravců“ nad talířem s večeří. Kuchařka Máme doma vegana přináší svěží, zdravé recepty na jídla připravovaná z rostlinných surovin, které se dají snadno upravit tak, aby vyhovovala i pojídačům masa a vegetariánům, případně může být inspirací pro rodiny, které přecházejí na flexitariánství. Najdete tu pokrmy na každý den a pro každého, od snídaní přes svačiny k hlavním chodům a lahodným dezertům, s nutričními tipy a flexibilními možnostmi – to všechno z knihy Máme doma vegana dělá nepostradatelnou kuchařku pro 21. století.
Vydalo nakladaelství Esence.