Porce demi-glace je skvělá při přípravě omáček, kdy stačí jen pár minut na pánvi a po přidání másla nebo smetany máte nejlepší omáčku na světě. Určitě znáte masové demi-glace z telecích kostí, ty se ale dělají celý víkend. Můžete ale vyzkoušet zeleninové demi-glace, příprava zabere mnohem méně času.
Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte nožem nebo na mandolíně na plátky tlusté 2–3 mm a vložte do většího pekáče. Zakápněte olivovým olejem, posolte, popeřete, přidejte všechny bylinky a dejte péct do trouby. Pečte zhruba 2–3 hodiny, dokud nebude zelenina nahnědlá. Jen opatrně, aby nebyla spálená. V průběhu pečení rozhodně několikrát promíchejte!
Upečenou zeleninu dejte do velkého hrnce a zalijte červeným vínem. Vařte 10–15 minut, dokud se nevypaří všechen alkohol. Přidejte rajčatový protlak a zalijte 4 litry zeleninového vývaru. Nezapomeňte lehce osolit, opepřit a přidejte větší špetku cukru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte dlouze táhnout a redukovat.
Jakmile se dostanete na 1/3 (to znamená na 1–1,5 litru), vývar přeceďte do menšího hrnce. Pokud při tom přepasírujete i nějakou tu zeleninu, nic se neděje, finální demi-glace se lehce zahustí. Hrnec dejte na plotnu a opět redukujte. Cílem je dosáhnout cca 600 ml, kdy výsledkem je demi-glace (silný vývar) tmavě hnědé až černé barvy.
Hotové demi-glace rozlijte do menších krabiček nebo třeba tvořítek na led a dejte zamrazit. Budete ho tak mít pořád po ruce.
Zdroj receptu
Kitchen Story
… aneb manželé v kuchyni!
Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…
Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.