Suroviny
- červená řepa (větší) 1 ks
- mrkev 3 ks
- petržel 4 ks
- lilek 1 ks
- cuketa 1 ks
- celer 1/2 ks
- červená cibule (velká) 1 ks
- česnek 5 stroužků
- rozmarýn (čerstvý) 3 snítky
- tymián (čerstvý) 3 snítky
- bobkový list 3 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- červené víno 700 ml
- zeleninový vývar 4 l
- sůl
- pepř
- cukr
- olivový olej
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 150 °C.
- Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte nožem nebo na mandolíně na plátky tlusté 2–3 mm a vložte do většího pekáče. Zakápněte olivovým olejem, posolte, popeřete, přidejte všechny bylinky a dejte péct do trouby. Pečte zhruba 2–3 hodiny, dokud nebude zelenina nahnědlá. Jen opatrně, aby nebyla spálená. V průběhu pečení rozhodně několikrát promíchejte!
- Upečenou zeleninu dejte do velkého hrnce a zalijte červeným vínem. Vařte 10–15 minut, dokud se nevypaří všechen alkohol. Přidejte rajčatový protlak a zalijte 4 litry zeleninového vývaru. Nezapomeňte lehce osolit, opepřit a přidejte větší špetku cukru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte dlouze táhnout a redukovat.
- Jakmile se dostanete na 1/3 (to znamená na 1–1,5 litru), vývar přeceďte do menšího hrnce. Pokud při tom přepasírujete i nějakou tu zeleninu, nic se neděje, finální demi-glace se lehce zahustí. Hrnec dejte na plotnu a opět redukujte. Cílem je dosáhnout cca 600 ml, kdy výsledkem je demi-glace (silný vývar) tmavě hnědé až černé barvy.
- Hotové demi-glace rozlijte do menších krabiček nebo třeba tvořítek na led a dejte zamrazit. Budete ho tak mít pořád po ruce.