Julie Kučerovská

Veganská čokoládová buchta

Moje hodnocení
4x

Pokud se chcete vyhnout při pečení živočišným výrobkům, zkuste třeba tento jednoduchý hrnkový recept. Vláčná buchta s kakaovou polevou je výborná a vajíčka, máslo ani smetana vám v ní chybět nebudou :)))

1 porce
60 minut

Těsto

  • hladká mouka 2 hrnky
  • kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
  • třtinový cukr 1 hrnek
  • kakao 3 lžíce
  • ocet 1 lžička
  • studená voda 1 hrnek
  • rostlinný olej 1/2 hrnku
  • velké jablko 1 ks

Poleva

  • kokosový olej 4 lžíce
  • cukr moučka 2 lžíce
  • kakao 3 lžíce
  • voda 100 ml
  • ořechy či sušené ovoce na ozdobu

Postup přípravy

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 180 °C a vyložte kulatou formu o průměru asi 30 cm pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte lžící mouku, kypřicí prášek, cukr a kakao.
  3. Do vzniklé směsi přilijte ocet, vodu a olej, potom nastrouhejte jedno oloupané jablko. Vše nakonec pořádně promíchejte vařečkou.
  4. Nalijte směs na plech a dejte péct přibližně na 40 až 45 minut.
  5. Mezitím připravte polevu. V rendlíku rozpusťte na mírném plameni kokosový olej. Stáhněte ho z plamene, přidejte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Vraťte zpátky na plamen, přidejte vodu a opět míchejte, aby cukr nezkaramelizoval.
  6. Polevou přelijte upečenou buchtu a navrchu ji ozdobte ořechy či ovocem podle chuti. Nakonec nechte polevu zatuhnout.

PRIMA TIP: Pokud veganskou polevu nevyhledáváte, nahraďte ji klidně klasickou čokoládovou. Pokud chcete buchtu udělat trochu zdravější, nahraďte hladkou mouku třeba pohankovou či špaldovou, tím recept odlehčíte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Julie Kučerovská

Smart Press Julie Kučerovská

Tato kuchařka je výzvou šestnáctileté Julie jejím vrstevníkům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně jednoduchá a zvládne ji každý. A ani začínající kuchařky a kuchaři by se neměli bát popadnout do ruky měchačky, hrnce a pekáče a pustit se do díla. Vaření je zábava, zvlášť když jídlo chystáte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi.

Kniha je rozdělena do sedmi tematických kapitol, kam autorka zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti – čtenářům přináší tipy na zdobnou a chutnou víkendovou snídani, menu na nedělní oběd, vánoční pohoštění, zábavný piknik v parku nebo občerstvení na párty, ale i na zdravé a syté svačiny nebo rychlou vegetariánskou večeři. Jednoduché a rychlé recepty přesvědčí mladé čtenáře, že není třeba mít strach, protože když všechny s přehledem zvládne stejně stará Julie, proč by nemohli oni?

Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců.


Přečtěte si také

Recepty