Těsto
- hladká mouka 2 hrnky
- třtinový cukr 1 hrnek
- kakao 3 lžíce
- ocet 1 lžička
- voda (studená ) 1 hrnek
- rostlinný olej 1/2 hrnku
- jablka (velké ) 1 ks
Poleva
- Kokosový olej 4 lžíce
- moučkový cukr 2 lžíce
- kakao 3 lžíce
- voda 100 ml
- ořechy (či sušené ovoce na ozdobu)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 180 °C a vyložte kulatou formu o průměru asi 30 cm pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte lžící mouku, kypřicí prášek, cukr a kakao.
- Do vzniklé směsi přilijte ocet, vodu a olej, potom nastrouhejte jedno oloupané jablko. Vše nakonec pořádně promíchejte vařečkou.
- Nalijte směs na plech a dejte péct přibližně na 40 až 45 minut.
- Mezitím připravte polevu. V rendlíku rozpusťte na mírném plameni kokosový olej. Stáhněte ho z plamene, přidejte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Vraťte zpátky na plamen, přidejte vodu a opět míchejte, aby cukr nezkaramelizoval.
- Polevou přelijte upečenou buchtu a navrchu ji ozdobte ořechy či ovocem podle chuti. Nakonec nechte polevu zatuhnout.
PRIMA TIP: Pokud veganskou polevu nevyhledáváte, nahraďte ji klidně klasickou čokoládovou. Pokud chcete buchtu udělat trochu zdravější, nahraďte hladkou mouku třeba pohankovou či špaldovou, tím recept odlehčíte.
Veganská čokoládová buchta Zdroj: Petra Novotná / Kuchařka pro teenagery