Suroviny
- plnotučné mléko 180 ml
- droždí (čerstvé ) 15 g
- třtinový cukr 30 g
- máslo (změklé ) 100 g
- vanilkový cukr 20 g
- vejce 1 ks + 2 žloutky navíc
- citronová kůra
- hladká mouka 400 g + na podsypání
- olej (nebo přepuštěné máslo na smažení)
- moučkový cukr (na posypání)
- švestková povidla
- šlehačka
- sůl špetka
Postup přípravy
- Připravte si kvásek. 100 ml z odměřeného mléka nahřejte (nesmí být horké), rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- Mezitím vyšlehejte metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem (i vanilkovým) do pěny. Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, přidejte kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte. Poté vyměňte metličku na „K“.
- Prosejte mouku a postupně přidávejte a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran. Já ho pak ještě propracovávám ručně na pomoučeném válu. Hladké těsto přendejte do mísy, zlehka ještě posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
- Poté znovu těsto rukama propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte středně velká kolečka (třeba skleničkou) a doprostřed udělejte vždy prstem důlek.
- V menším a hlubším hrnci rozehřejte olej, ideálně na fritování nebo přepuštěné máslo. Důležité je množství, ať je vdolek ponořený! Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém. Z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
- Usmažené vdolky přendejte na papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Nechte je vystydnout, pak zlehka posypte moučkovým cukrem a podávejte s povidly a vyšlehanou šlehačkou.
Vdolky jako od babičky 2 Zdroj: Slepičárna blog