Slepičárna blog

Vdolky jako od babičky

Moje hodnocení
10x

Už jste zkoušeli domácí vdolky? Příprava má svá jasná pravidla: všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo by mělo být přirozeně změklé tím, že ho včas vyndáte z lednice. Stejně tak vajíčka, ani ta nemají být úplně studená. A mouka? Kdo by to byl řekl, že když ji odměříte, přesejete do mísy a tu necháte na 30 sekund zahřát v mikrovlnce, bude těsto ještě lepší! :)

16 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Připravte si kvásek. 100 ml z odměřeného mléka nahřejte (nesmí být horké), rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  2. Mezitím vyšlehejte metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem (i vanilkovým) do pěny. Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, přidejte kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte. Poté vyměňte metličku na „K“.
  3. Prosejte mouku a postupně přidávejte a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran. Já ho pak ještě propracovávám ručně na pomoučeném válu. Hladké těsto přendejte do mísy, zlehka ještě posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
  4. Poté znovu těsto rukama propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte středně velká kolečka (třeba skleničkou) a doprostřed udělejte vždy prstem důlek.
  5. V menším a hlubším hrnci rozehřejte olej, ideálně na fritování nebo přepuštěné máslo. Důležité je množství, ať je vdolek ponořený! Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém. Z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
  6. Usmažené vdolky přendejte na papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Nechte je vystydnout, pak zlehka posypte moučkovým cukrem a podávejte s povidly a vyšlehanou šlehačkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty