Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- zázvor (nastrouhaný) 2 lžičky
- mrkev 6 ks
- sůl (vločková)
- sezamový olej 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžička
- černá sezamová semínka 1 lžíce
Postup přípravy
- Mrkve oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky nebo je nastrouhejte pomocí škrabky nebo struhadla na julienne.
- Rozehřejte olivový olej ve velké nepřilnavé pánvi, přidejte nastrouhaný zázvor a asi 30 sekund míchejte. Vhoďte mrkev a promíchejte se zázvorovým olejem na pánvi, ochuťte solí a přilijte 1/4 hrnku vody. Snižte teplotu a vařte, dokud mrkev lehce nezměkne a voda se nevstřebá. Trvá to asi 4–5 minut.
- Do směsi vmíchejte sezamový olej, sójovou omáčku a sezamová semínka. Servírujte horké, vlažné nebo studené.
Tento recept jsem zkoušela podle nové kuchařky It´s all good, kterou připravila oscarová herečka Gwyneth Paltrow se svou kamarádkou Julií Turshen. Je plná skvělých receptů, které můžete směle zařadit mezi ty zdravé, výhradně bezlepkové a přesto neuvěřitelně lákavé.
Zaujal mě velký výběr originálních zálivek na saláty. Velmi užitečná je i kapitola základních postupů, kde se naučíte, jak uvařit perfektně "nové" suroviny jako je quinoa, černá rýže... Velmi inspirující jsou recepty na úpravu ryb nebo fantastické polévky.
Pokud chcete jíst zdravě a opravdu si při tom pochutnat, je tohle ta správná kuchařka pro vás. Prozatím vyšla jen v angličtině, koupit ji můžete například v britském Amazonu.