Suroviny
Karamelizovaná cibule
- červená cibule 1 kg
- husí sádlo (vypečené ) 100 ml
- červené víno 100 ml
- cukr krystal 200 g
- balzamikový ocet (tmavý ) 200 ml
- sůl
Postup přípravy
- Husu důkladně omyjte a následně osušte. Zevnitř i z venku ji důkladně osolte, posypte kmínem a vetřete sušené bylinky. Do trupu husy vložte dvě celá jablka, případně hrušky. Vložte husu do pekáče s varnou poklicí a nechte ji přes noc v chladu.
- Asi dvě hodiny před pečením husu vyjměte z lednice a nechte stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejte na 130 °C a husičku pečte přikrytou asi 4–6 hodin. Husu pečte prsíčky dolů a průběžně podlévejte výpekem. Asi v polovině pečení husu otočte na záda a dopékejte. Ke konci pečení odkryjte varnou poklici a přidejte do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájené na kostky a společně dopečte.
- Na karamelizovanou cibuli nakrájejte na plátky červenou cibuli. Na vypečeném husím sádle nechte zkaramelizovat cukr do hněda, přidejte cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a míchejte, dokud cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijte vínem a balzamikovým octem a nechte odvařit. Podle chuti dosolte.
- Husu podávejte s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.
PRIMA TIP: Čím déle budete péct husu při nízké teplotě, tím více bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde krásně od kosti.
Svatomartinská pečená husa se karamelizovanou cibulí a jablky Zdroj: Lamart