Svatomartinská pečená husa s karamelizovanou cibulí a jablky

Moje hodnocení
12x

Ke svátku sv. Martina pečená husa neodmyslitelně patří. Pomalé pečení zařídí, že bude maso krásně šťavnaté, pečená jablíčka a hrušky dodají pečínce skvělou chuť i vůni. Netradiční příloha z karamelizované červené cibule bude překvapivou tečkou, která spolustolovníky okouzlí!

6 porcí
120 minut

Suroviny

Karamelizovaná cibule

Postup přípravy

  1. Husu důkladně omyjte a následně osušte. Zevnitř i z venku ji důkladně osolte, posypte kmínem a vetřete sušené bylinky. Do trupu husy vložte dvě celá jablka, případně hrušky. Vložte husu do pekáče s varnou poklicí a nechte ji přes noc v chladu.
  2. Asi dvě hodiny před pečením husu vyjměte z lednice a nechte stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejte na 130 °C a husičku pečte přikrytou asi 4–6 hodin. Husu pečte prsíčky dolů a průběžně podlévejte výpekem. Asi v polovině pečení husu otočte na záda a dopékejte. Ke konci pečení odkryjte varnou poklici a přidejte do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájené na kostky a společně dopečte.
  3. Na karamelizovanou cibuli nakrájejte na plátky červenou cibuli. Na vypečeném husím sádle nechte zkaramelizovat cukr do hněda, přidejte cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a míchejte, dokud cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijte vínem a balzamikovým octem a nechte odvařit. Podle chuti dosolte.
  4. Husu podávejte s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.

PRIMA TIP: Čím déle budete péct husu při nízké teplotě, tím více bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde krásně od kosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lamart


Přečtěte si také

Recepty