Shakshuka
- rajčata (velká, např. keříková) 8 ks
- olivový olej 1 lžíce
- červená paprika 1 ks
- zelená paprika (pálivá ) 1 ks
- česnek 1 palice
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- pálivá paprička (mletá pálivá paprika (nemusí být)) 1 lžička
- kurkuma (mletá ) 1 špetka
- římský kmín (mletý ) 1 špetka
- vejce (velká) 4-6 ks
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- rajčata (velká ) 3 ks
- salátová okurka 1 ks
- cibule (malá ) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 snítka
- citronová šťáva (šťáva z 1 citronu)
- sumac (koření) 1 lžička
- zelená paprika (zelená pálivá paprika (nemusí být)) 1/2 ks
- extra virgin olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Salát: Všechnu zeleninu a petržel nakrájejte nadrobno, přidejte koření, sůl, pepř, citronovou šťávu a olivový olej. Promíchejte a podávejte.
- Shakshuka: Rajčata s nakrojenou slupkou spařte 10 vteřin ve vroucí vodě, poté je prudce zchlaďte a oloupejte.
- Česnek nakrájejte na plátky, papriku na proužky, oloupaná rajčata na půlky.
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájené papriky, restujte asi 5 minut. Snižte plamen a přidejte česnek, restujte za stálého míchání 2-3 minuty. Poté oheň opět zesilte a přidejte rajčata. Směs duste 5-8 minut, až rajčata pustí šťávu.
- Přidejte koření a dalších 5 minut míchejte, poté snižte plamen na minimum a nechte dalších 10 minut dusit. Omáčka by měla být celkem hustá, v tuto chvíli dochuťte solí, pepřem a dalším kořením podle chuti.
- V omáčce udělejte vařečkou důlky a vyklepněte do nich opatrně vejce. Jakmile začne bílek tuhnout, pánev přikryjte a vařte další 2 minuty, aby vejce zpevnila, ale žloutek zůstal stále tekutý.
- Shakshuku posypte nasekanou petrželí, servírujte s humusem, pita chlebem a izraelským salátem.
Paprika Mediterranean Kitchen
První Bistro Paprika otevřelo už v roce 2017 a rychle si získalo srdce Pražanů svou nekompromisní nabídkou izraelské a blízkovýchodní kuchyně. Většina jídel je vegetariánských nebo veganských, ale v nabídce je i jejich masová verze. Každé bistro má specifickou koncepci. Kromě klasiky, která se opakuje, jako je hummus, falafel, shakshuka, můžete například na Smíchově ochutnat krůtí shawarmu nebo kuřecí gril, zatímco v Holešovicích se chystají masové i veganské burgery. Majitel Gal si přivezl z Izraele recepty od své maminky a babičky a kreativně je inovoval. Na jídle je vidět péče, pečlivě vybrané suroviny, domácí výroba omáček, čerstvě upečený pita chleba, vlastní směsi koření, v budoucnu se můžeme těšit na prodej domácí tahini pasty, a v blízké době přibydou i další pobočky, vyhlížet novou Papriku může třeba Brno!
Pokud chcete zažít autentickou atmosféru, můžete zajít v pátek večer do holešovické pobočky, kde bývají večery ve stylu Tel Aviv bar s izraelskou hudbou.
Paprika Mediterranean Kitchen
- Rumunska 16, Praha 2
- Lidická 42, Praha 5
- Dukelských Hrdinů 48, Praha 7
www.my-paprika.com, @paprika_bistroanbar