Suroviny
- kachna (celá ) 1 ks
- cibule 2 ks
- rajčata 6 ks
- černé olivy 80 g
- zelené olivy 80 g
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 2 ks
- sušený tymián 4 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vnitřek kachny osolte, opepřete a vložte 3 snítky tymiánu. Kachnu položte do pekáčku na bok. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte 30 minut.
- Až maso začne pouštět tuk, odeberte 1 lžíci a nalijte ji do pánve. Tuk zahřejte a 5 minut opékejte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte na větší kusy pokrájená rajčata, drcený česnek, celé olivy, bobkový list a zbytek tymiánu. Opepřete, ale nesolte (olivy jsou slané). Za stálého míchání 5 minut prohřejte.
- Kachnu otočte na druhý bok a pečte dalších 20 minut. Pak vyndejte z trouby a vypečený tuk slijte.
- Vložte kachnu prsíčky nahoru, dokola vyložte rajčatovou směsí a 30 minut dopékejte dozlatova.
Provensálská kachna na rajčatech s olivami Zdroj: Olivová kuchařka