Akademiekvality.cz

Pečený kapr s bylinkami, rajčaty a bramborami

Moje hodnocení
2x

Receptů s kapřím masem není nikdy dost. Protože tahle ryba, to je zkrátka česká tradice. Nezapomínejte, že si kapra můžete dopřát kdykoliv v roce, nejen na Vánoce, kdy si z něj nejspíše připravujete řízky a polévku. Kapří maso je nejen dobré, ale také plné omega-3 mastných kyselin, za které vám poděkuje především vaše srdce. A navíc vám poměrně brzy slehne, protože maso z kapra obsahuje lehce stravitelné bílkoviny.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • kapří podkovy 4 ks
  • rajčata (nejlépe cherry) 500 g
  • nové brambory 400 g
  • tymián (čerstvý tymián) 1 hrst
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 1 hrst
  • šťáva z 1/2 citronu
  • máslo 150 g
  • česnek 3 stroužky
  • zeleninový vývar 60 ml
  • pažitka (čerstvá pažitka) 1 hrst
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka.
  2. V pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm opéct na plátky pokrájený česnek. Přidejte vývar a nechte projít varem. Vhoďte posekaný rozmarýn a tymián.
  3. Rybu omyjte a osušte, vložte do pekáčku a přelijte máslovou směsí. Přidejte pokrájená rajčata, osolte a opepřete a dejte péct na cca 30 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  4. Podávejte s bramborami s posekanou pažitkou a zakápnuté citronem.

PRIMA TIP: Než budete porcovat rybu, pořiďte si kvalitní ostrý nůž. Na filetování je vhodná tenká, ostrá a pružná špička. Na porcování podkov zase silnější nůž. Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty