Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené plněné brambory se šunkou a rajčaty
Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- větší brambory 6 ks (nebo 12 menších)
- zakysaná smetana 200 g
- kvalitní šunka 100 g
- tvrdý sýr v celku (eidam 45 %, gouda, čedar...) 150 g
- rajčata 2 ks
- jarní cibulka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olej
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
- Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
- Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
- Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
- Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
- Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.