Pečená pražma se zeleninovým kapunati

Moje hodnocení
5x

Kapunati je tradiční zeleninová příloha z Malty, jejíž výjimečnou chuť podtrhnou olivy a kapary. Skvěle se hodí k čerstvé rybě, ale i ke grilovanému steaku.

2 porce
60 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čerstvou rybu opláchněte, vyčistěte břišní dutinu a zbavte žaber. Zkontrolujte a případně dočistěte šupiny.
  2. Rybu na hřbetě prořízněte až k páteři. Osolte a opepřete zevnitř i zvenku, do břicha vložte plátky citronu, čerstvý tymián a dva stroužky česneku.
  3. Rybu pokapejte olejem, zabalte do alobalu a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečte po dobu 18 minut.
  4. Lilek nakrájejte na menší kostky, dejte do cedníku, osolte a nechte vypotit. Opláchněte ho a osušte papírovou utěrkou.
  5. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vložte lilek a opečte ho dozlatova - cca 8 minut.
  6. Vyndejte ho z pánve, je-li třeba, přidejte do pánve olej a vložte cibuli, pokrájenou na kostičky a jemně pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékejte také cca 7-8 minut.
  7. Do hlubší pánve dejte pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet a cukr. Důkladně promíchejte, přidejte opečenou zeleninu, osolte, přiklopte a duste na mírném ohni 15 minut, pečlivě míchejte a je-li třeba, přilijte malinko vody, aby se směs nepřipalovala. Před koncem vmíchejte olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
  8. Hotovou kapunati podávejte při pokojové teplotě a před podáváním posypejte lehce opraženými piniovými oříšky.

PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

Více informací na: www.zrozeno.eu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Cvan


Přečtěte si také

Recepty