Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou

Moje hodnocení
3x

Batáty se nazývají sladké brambory, ale botanicky jim nejsou příbuzné. Povijnice bátátová roste v tropech a nádherně kvete, jedí se její hlízy, nám známé batáty. Po uvaření či upečení chutnají opravdu lehce nasládle, což se ke zvěřině báječně hodí. V tomto neobvyklém teplém salátu je doplňuje bílá quinoa a sušené brusinky, které sladkost ještě podtrhnou.

4 porce
60 minut

Maso

  • jelení hřbet 600 g
  • sušený tymián 1 lžíce
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • jalovec 4 kuličky
  • česnek 1 stroužek
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Salát

Zálivka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Na zálivku prošlehejte metličkou v misce hořčici, ocet, petrželku, olej a med a dochuťte solí a pepřem. Uložte do lednice.
  2. Batáty oloupejte, nakrájejte na 3cm klínky, rozprostřete je na připravený plech, zakápněte polovinou oleje a pečte v předehřáté troubě 25–30 minut. Mezitím propláchněte quinou studenou vodou, zalijte ji v hrnci 450 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15–20 minut na středním stupni.
  3. Jelení hřbet očistěte od blanek, osolte, opepřete a posypte tymiánem. V pánvi rozehřejte olej, vložte do ní maso a zprudka ho opečte 1–1,5 minuty z každé strany, až ztmavne a tzv. se zatáhne. Ztlumte teplotu na střední, přidejte do pánve máslo, jalovec a oloupaný a prolisovaný česnek a restujte, než se máslo rozpustí. Vzniklým výpekem přelijte maso a vložte ho do rozehřáté trouby – buď přímo v pánvi, nebo ho přesuňte do pekáčku. Pečte 4–5 minut, pak maso vytáhněte, zabalte na 2 minuty do alobalu a pak ho nakrájejte na tenké plátky.
  4. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a opečte je na rozehřátém zbylém oleji v pánvi. Zhruba po 1–2 minutách k ní přidejte slitou uvařenou quinou, sušené brusinky, sůl a pepř, promíchejte a nechte 1 minutu prohřát. Přesuňte do mísy, přidejte upečené batáty a vychlazenou zálivku a promíchejte.
  5. Salát rozdělte na talíře a podávejte s plátky jeleního hřbetu.

PRIMA TIP: Jablečný ocet vzniká ze zkvašené jablečné šťávy a v jeho jemné chuti a vůni je jeho původ patrný. Není tak štiplavý jako tradiční kvasný lihový ocet a zálivku pěkně zakulatí, dodá jí ovocnou šťavnatost. Obvykle nahrazuje citronovou šťávu. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou i v běžných supermarketech.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty