zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou

Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou

Hodnoceno: 2x
Batáty se nazývají sladké brambory, ale botanicky jim nejsou příbuzné. Povijnice bátátová roste v tropech a nádherně kvete, jedí se její hlízy, nám známé batáty. Po uvaření či upečení chutnají opravdu lehce nasládle, což se ke zvěřině báječně hodí. V tomto neobvyklém teplém salátu je doplňuje bílá quinoa a sušené brusinky, které sladkost ještě podtrhnou.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Na zálivku prošlehejte metličkou v misce hořčici, ocet, petrželku, olej a med a dochuťte solí a pepřem. Uložte do lednice. 
  2. Batáty oloupejte, nakrájejte na 3cm klínky, rozprostřete je na připravený plech, zakápněte polovinou oleje a pečte v předehřáté troubě 25–30 minut. Mezitím propláchněte quinou studenou vodou, zalijte ji v hrnci 450 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15–20 minut na středním stupni. 
  3. Jelení hřbet očistěte od blanek, osolte, opepřete a posypte tymiánem. V pánvi rozehřejte olej, vložte do ní maso a zprudka ho opečte 1–1,5 minuty z každé strany, až ztmavne a tzv. se zatáhne. Ztlumte teplotu na střední, přidejte do pánve máslo, jalovec a oloupaný a prolisovaný česnek a restujte, než se máslo rozpustí. Vzniklým výpekem přelijte maso a vložte ho do rozehřáté trouby – buď přímo v pánvi, nebo ho přesuňte do pekáčku. Pečte 4–5 minut, pak maso vytáhněte, zabalte na 2 minuty do alobalu a pak ho nakrájejte na tenké plátky. 
  4. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a opečte je na rozehřátém zbylém oleji v pánvi. Zhruba po 1–2 minutách k ní přidejte slitou uvařenou quinou, sušené brusinky, sůl a pepř, promíchejte a nechte 1 minutu prohřát. Přesuňte do mísy, přidejte upečené batáty a vychlazenou zálivku a promíchejte. 
  5. Salát rozdělte na talíře a podávejte s plátky jeleního hřbetu. 

PRIMA TIP: Jablečný ocet vzniká ze zkvašené jablečné šťávy a v jeho jemné chuti a vůni je jeho původ patrný. Není tak štiplavý jako tradiční kvasný lihový ocet a zálivku pěkně zakulatí, dodá jí ovocnou šťavnatost. Obvykle nahrazuje citronovou šťávu. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou i v běžných supermarketech. 

Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou

reklama

Jak jíme zdravě na podzim
Fitrecepty

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst, a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty. 

Jimezdrave.cz

Související témata: jelení maso , zvěřina , batáty , quinoa , Hlavní jídla