Maso
- jelení hřbet 600 g
- sušený tymián 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- jalovec 4 kuličky
- česnek 1 stroužek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- batáty 400 g
- olivový olej 2 lžíce
- quinoa (bílá ) 120 g
- červená cibule 1 ks
- sušené brusinky 20 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zálivka
- dijonská hořčice 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nahrubo nasekaná) 1 lžíce
- olivový olej 1/2 lžíce
- med 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Na zálivku prošlehejte metličkou v misce hořčici, ocet, petrželku, olej a med a dochuťte solí a pepřem. Uložte do lednice.
- Batáty oloupejte, nakrájejte na 3cm klínky, rozprostřete je na připravený plech, zakápněte polovinou oleje a pečte v předehřáté troubě 25–30 minut. Mezitím propláchněte quinou studenou vodou, zalijte ji v hrnci 450 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15–20 minut na středním stupni.
- Jelení hřbet očistěte od blanek, osolte, opepřete a posypte tymiánem. V pánvi rozehřejte olej, vložte do ní maso a zprudka ho opečte 1–1,5 minuty z každé strany, až ztmavne a tzv. se zatáhne. Ztlumte teplotu na střední, přidejte do pánve máslo, jalovec a oloupaný a prolisovaný česnek a restujte, než se máslo rozpustí. Vzniklým výpekem přelijte maso a vložte ho do rozehřáté trouby – buď přímo v pánvi, nebo ho přesuňte do pekáčku. Pečte 4–5 minut, pak maso vytáhněte, zabalte na 2 minuty do alobalu a pak ho nakrájejte na tenké plátky.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a opečte je na rozehřátém zbylém oleji v pánvi. Zhruba po 1–2 minutách k ní přidejte slitou uvařenou quinou, sušené brusinky, sůl a pepř, promíchejte a nechte 1 minutu prohřát. Přesuňte do mísy, přidejte upečené batáty a vychlazenou zálivku a promíchejte.
- Salát rozdělte na talíře a podávejte s plátky jeleního hřbetu.
PRIMA TIP: Jablečný ocet vzniká ze zkvašené jablečné šťávy a v jeho jemné chuti a vůni je jeho původ patrný. Není tak štiplavý jako tradiční kvasný lihový ocet a zálivku pěkně zakulatí, dodá jí ovocnou šťavnatost. Obvykle nahrazuje citronovou šťávu. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou i v běžných supermarketech.
Jelení hřbet s batátovým salátem a quinoou 2 Zdroj: Jak jíme zdravě na podzim