Ela Krídlová

Domácí burgery s nejšťavnatějším trhaným vepřovým masem

Moje hodnocení
9x

Pulled pork nebo, chcete-li, trhané vepřové maso, má svůj původ na jihu Spojených států, kde se namarinované maso zvolna připravuje při nízké teplotě v kouři. Tradice této šťavnaté pochoutky měkké tak, že ji můžete krájet a porcovat vidličkou, prý sahá až k původním indiánským obyvatelům. Tou nejdůležitější ingrediencí je kvalitní maso a především čas. Když vydržíte asi tak šest hodin, čeká vás vstupenka do ráje. Příprava vám ale zabere jen pár minut a zbytek vám výrazně usnadní kvalitní trouba. Měkoučkým masem, jak ho připravuje autorka blogu „Zo srdca do hrnca“ Ela Krídlová, můžete naplnit burgery a uspořádat stylovou hostinu.

8 porcí
120 minut

Suroviny

  • vepřová plec (kulatá ) 1,5 kg
  • hořčice (může být plnotučná nebo dijonská)

Kořenicí směs

„Na trhané vepřové maso jsem se dívala s respektem, vždy jsem ho jídávala jen venku. A ono to vůbec není těžké. Základem je pěkný kus masa; buď kulatá plec, nebo kousek krkovičky. Našla jsem mnoho receptů, které se lišily marinádou i tím, zda je třeba maso předem opéct nebo ne. Pulled pork se dá připravit na grilu, v troubě nebo v pomalém hrnci. Zvolila jsem ten nejjednodušší způsob a využila jsem teplotní sondu, kterou moje trouba má,“ říká Ela.

Pokud budete připravovat trhané vepřové poprvé, může se vám hodit i zkušenost Ely. „Maso jsem naložila, nechala odležet přes noc a ráno dala péct do trouby. Peklo se šest hodin a pustilo do alobalu dost šťávy. Měla jsem obavu, jestli nebude tvrdé. Když jsem ho pak ale natrhala a smíchala s vypečenou šťávou, přímo se rozplývalo na jazyku.“

Postup přípravy

  1. Vepřovou plec potřete hořčicí. V míse smíchejte ingredience na kořenicí směs a potřete jí celé maso. Pokud vám část směsi zbyde, uložte ji do nádobky a využijte třeba příště při grilování. Namarinované maso zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v ledničce přes noc nebo i 24 hodin.
  2. Troubu nastavte na 120 °C. Maso vyjměte z fólie, zabalte do alobalu a vložte do nádoby na pečení. Pokud máte troubu s teplotní sondou (např. Gorenje), zapíchněte ji do masa a nastavte na 90 °C. Maso pečte, dokud nedosáhne této vnitřní teploty. „Mně to u 1,5kg kusu masa trvalo asi 6 hodin,“ prozrazuje Ela. Pokud sondu nemáte, použijte kuchyňský vpichový teploměr.
  3. Hotové maso vyjměte z alobalu, otočte a vidličkou natrhejte na kousky. Maso nasákne šťávou a bude nádherně měkké. Podávejte v housce nebo třeba v placce se zeleninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ela Krídlová


Přečtěte si také

Recepty