Suroviny
- vepřová plec (kulatá ) 1,5 kg
- hořčice (může být plnotučná nebo dijonská)
Kořenicí směs
- mletá sladká paprika (červená) 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- uzená paprika (mletá ) 1 lžička
- cibule (sušená ) 1 lžička
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sůl 1 lžíce
„Na trhané vepřové maso jsem se dívala s respektem, vždy jsem ho jídávala jen venku. A ono to vůbec není těžké. Základem je pěkný kus masa; buď kulatá plec, nebo kousek krkovičky. Našla jsem mnoho receptů, které se lišily marinádou i tím, zda je třeba maso předem opéct nebo ne. Pulled pork se dá připravit na grilu, v troubě nebo v pomalém hrnci. Zvolila jsem ten nejjednodušší způsob a využila jsem teplotní sondu, kterou moje trouba má,“ říká Ela.
Pokud budete připravovat trhané vepřové poprvé, může se vám hodit i zkušenost Ely. „Maso jsem naložila, nechala odležet přes noc a ráno dala péct do trouby. Peklo se šest hodin a pustilo do alobalu dost šťávy. Měla jsem obavu, jestli nebude tvrdé. Když jsem ho pak ale natrhala a smíchala s vypečenou šťávou, přímo se rozplývalo na jazyku.“
Postup přípravy
- Vepřovou plec potřete hořčicí. V míse smíchejte ingredience na kořenicí směs a potřete jí celé maso. Pokud vám část směsi zbyde, uložte ji do nádobky a využijte třeba příště při grilování. Namarinované maso zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v ledničce přes noc nebo i 24 hodin.
- Troubu nastavte na 120 °C. Maso vyjměte z fólie, zabalte do alobalu a vložte do nádoby na pečení. Pokud máte troubu s teplotní sondou (např. Gorenje), zapíchněte ji do masa a nastavte na 90 °C. Maso pečte, dokud nedosáhne této vnitřní teploty. „Mně to u 1,5kg kusu masa trvalo asi 6 hodin,“ prozrazuje Ela. Pokud sondu nemáte, použijte kuchyňský vpichový teploměr.
- Hotové maso vyjměte z alobalu, otočte a vidličkou natrhejte na kousky. Maso nasákne šťávou a bude nádherně měkké. Podávejte v housce nebo třeba v placce se zeleninou.