zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí burgery s nejšťavnatějším  trhaným vepřovým masem
Autor: Ela Krídlová pro Gorenje Domácí burgery s nejšťavnatějším trhaným vepřovým masem

Domácí burgery s nejšťavnatějším trhaným vepřovým masem

Hodnoceno: 4x
Pulled pork nebo, chcete-li, trhané vepřové maso, má svůj původ na jihu Spojených států, kde se namarinované maso zvolna připravuje při nízké teplotě v kouři. Tradice této šťavnaté pochoutky měkké tak, že ji můžete krájet a porcovat vidličkou, prý sahá až k původním indiánským obyvatelům. Tou nejdůležitější ingrediencí je kvalitní maso a především čas. Když vydržíte asi tak šest hodin, čeká vás vstupenka do ráje. Příprava vám ale zabere jen pár minut a zbytek vám výrazně usnadní kvalitní trouba. Měkoučkým masem, jak ho připravuje autorka blogu „Zo srdca do hrnca“ Ela Krídlová, můžete naplnit burgery a uspořádat stylovou hostinu.
nad 2 hodiny
8 porcí

„Na trhané vepřové maso jsem se dívala s respektem, vždy jsem ho jídávala jen venku. A ono to vůbec není těžké. Základem je pěkný kus masa; buď kulatá plec, nebo kousek krkovičky. Našla jsem mnoho receptů, které se lišily marinádou i tím, zda je třeba maso předem opéct nebo ne. Pulled pork se dá připravit na grilu, v troubě nebo v pomalém hrnci. Zvolila jsem ten nejjednodušší způsob a využila jsem teplotní sondu, kterou moje trouba má,“ říká Ela. 

Pokud budete připravovat trhané vepřové poprvé, může se vám hodit i zkušenost Ely. „Maso jsem naložila, nechala odležet přes noc a ráno dala péct do trouby. Peklo se šest hodin a pustilo do alobalu dost šťávy. Měla jsem obavu, jestli nebude tvrdé. Když jsem ho pak ale natrhala a smíchala s vypečenou šťávou, přímo se rozplývalo na jazyku.“ 

reklama

Suroviny (8 porcí)

Kořenicí směs:

Postup

  1. Vepřovou plec potřete hořčicí. V míse smíchejte ingredience na kořenicí směs a potřete jí celé maso. Pokud vám část směsi zbyde, uložte ji do nádobky a využijte třeba příště při grilování. Namarinované maso zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v ledničce přes noc nebo i 24 hodin. 
  2. Troubu nastavte na 120 °C. Maso vyjměte z fólie, zabalte do alobalu a vložte do nádoby na pečení. Pokud máte troubu s teplotní sondou (např. Gorenje), zapíchněte ji do masa a nastavte na 90 °C. Maso pečte, dokud nedosáhne této vnitřní teploty. „Mně to u 1,5kg kusu masa trvalo asi 6 hodin,“ prozrazuje Ela. Pokud sondu nemáte, použijte kuchyňský vpichový teploměr. 
  3. Hotové maso vyjměte z alobalu, otočte a vidličkou natrhejte na kousky. Maso nasákne šťávou a bude nádherně měkké. Podávejte v housce nebo třeba v placce se zeleninou.
Domácí burgery s nejšťavnatějším  trhaným vepřovým masem
Autor: Ela Krídlová pro Gorenje Domácí burgery s nejšťavnatějším trhaným vepřovým masem

reklama

Související témata: trhané maso , vepřová plec , Hlavní jídla