Valijah Klásová

Brambory s květákem – Aloo ghobi

Moje hodnocení
6x

Známá dvojka se pořádnou porcí česneku a voňavou směsí indického koření promění v nevšední pokrm, který si budete chtít dávat znovu a znovu. Květák totiž nepůsobí mdle, ale v husté zeleninové omáčce vyniká jeho křupavost a zároveň měkkost.

4 porce
90 minut
indická

Suroviny

  • cibule (velká cibule) 1 ks
  • rajčata 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • sůl
  • zázvor (čerstvý zázvor) 2cm kousek
  • přepuštěné máslo ghí 2 lžíce
  • celý římský kmín 1 lžička
  • černucha setá 1 lžička
  • sušená chilli paprička 1 ks
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • mletá směs koření garam masala 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • květák 1 ks
  • brambory 400 g
  • bílý jogurt k podávání
  • čerstvý koriandr k podávání

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata rozmixujte na pastu. Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. V hrnci rozehřejte ghí a opékejte římský kmín a černuchu, až se rozvoní. Přisypte cibuli, ztlumte teplotu na nízkou a opékejte za občasného míchání pět minut. Přidejte chilli papričku, strouhaný zázvor a utřený česnek. Promíchejte, restujte 30 vteřin, přidejte zbylé mleté koření a rajčata a osolte. Přilijte 100 ml vody, promíchejte, přiklopte a vařte 30 minut.
  3. Květák rozeberte na menší růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Omáčku můžete rozmixovat nahrubo ponorným mixérem nebo ponechat. Vmíchejte do ní brambory a květák a přilijte vodu tak, aby zelenina byla z poloviny ponořená. Vařte zhruba 30 minut, až brambory i květák změknou. Nechte vyvařit případnou tekutinu tak, aby byl pokrm spíše sušší.
  4. Podávejte s bílým jogurtem posypané nasekaným koriandrem.

PRIMA TIP: Garam masala patří mezi klasické indické koření. Někdy se mu také říká indické koření pěti vůní. Římský kmín a koriandr doplňuje kardamom, hřebíček, muškátový oříšek a skořice. Každá rodina si zpravidla míchá svou směs garam masala sama, můžete to také zkusit nebo si kupte už hotovou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Valijah Klásová

Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty.

Vydává nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty