zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Brambory s květákem – Aloo ghobi
Autor: Život s chutí kari Brambory s květákem – Aloo ghobi

Brambory s květákem – Aloo ghobi

Hodnoceno: 4x
Známá dvojka se pořádnou porcí česneku a voňavou směsí indického koření promění v nevšední pokrm, který si budete chtít dávat znovu a znovu. Květák totiž nepůsobí mdle, ale v husté zeleninové omáčce vyniká jeho křupavost a zároveň měkkost.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata rozmixujte na pastu. Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. 
  2. V hrnci rozehřejte ghí a opékejte římský kmín a černuchu, až se rozvoní. Přisypte cibuli, ztlumte teplotu na nízkou a opékejte za občasného míchání pět minut. Přidejte chilli papričku, strouhaný zázvor a utřený česnek. Promíchejte, restujte 30 vteřin, přidejte zbylé mleté koření a rajčata a osolte. Přilijte 100 ml vody, promíchejte, přiklopte a vařte 30 minut. 
  3. Květák rozeberte na menší růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Omáčku můžete rozmixovat nahrubo ponorným mixérem nebo ponechat. Vmíchejte do ní brambory a květák a přilijte vodu tak, aby zelenina byla z poloviny ponořená. Vařte zhruba 30 minut, až brambory i květák změknou. Nechte vyvařit případnou tekutinu tak, aby byl pokrm spíše sušší. 
  4. Podávejte s bílým jogurtem posypané nasekaným koriandrem. 

PRIMA TIP: Garam masala patří mezi klasické indické koření. Někdy se mu také říká indické koření pěti vůní. Římský kmín a koriandr doplňuje kardamom, hřebíček, muškátový oříšek a skořice. Každá rodina si zpravidla míchá svou směs garam masala sama, můžete to také zkusit nebo si kupte už hotovou. 

Brambory s květákem – Aloo ghobi
Autor: Život s chutí kari Brambory s květákem – Aloo ghobi

reklama

Život s chutí kari, kari s chutí života
Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty. 

Vydává nakladatelství Esence. 

Související témata: brambory , květák , bez masa , Hlavní jídla , Indická kuchyně