Suroviny
- cibule (velká cibule) 1 ks
- rajčata 2 ks
- česnek 2 stroužky
- sůl
- zázvor (čerstvý zázvor) 2cm kousek
- přepuštěné máslo ghí 2 lžíce
- celý římský kmín 1 lžička
- černucha setá 1 lžička
- sušená chilli paprička 1 ks
- mletá kurkuma 1 lžička
- mletá směs koření garam masala 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- květák 1 ks
- brambory 400 g
- bílý jogurt k podávání
- čerstvý koriandr k podávání
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata rozmixujte na pastu. Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
- V hrnci rozehřejte ghí a opékejte římský kmín a černuchu, až se rozvoní. Přisypte cibuli, ztlumte teplotu na nízkou a opékejte za občasného míchání pět minut. Přidejte chilli papričku, strouhaný zázvor a utřený česnek. Promíchejte, restujte 30 vteřin, přidejte zbylé mleté koření a rajčata a osolte. Přilijte 100 ml vody, promíchejte, přiklopte a vařte 30 minut.
- Květák rozeberte na menší růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Omáčku můžete rozmixovat nahrubo ponorným mixérem nebo ponechat. Vmíchejte do ní brambory a květák a přilijte vodu tak, aby zelenina byla z poloviny ponořená. Vařte zhruba 30 minut, až brambory i květák změknou. Nechte vyvařit případnou tekutinu tak, aby byl pokrm spíše sušší.
- Podávejte s bílým jogurtem posypané nasekaným koriandrem.
PRIMA TIP: Garam masala patří mezi klasické indické koření. Někdy se mu také říká indické koření pěti vůní. Římský kmín a koriandr doplňuje kardamom, hřebíček, muškátový oříšek a skořice. Každá rodina si zpravidla míchá svou směs garam masala sama, můžete to také zkusit nebo si kupte už hotovou.
Brambory s květákem – Aloo ghobi Zdroj: Život s chutí kari