Požár před 130 lety byl pro boudu Dvoračky zásadní. Ze samoty se stala oblíbená horská hospoda

Uprostřed rozlehlých lučin na vrcholku Krkonošských hor leží osamocená bouda Dvoračky, která postupem času začala přitahovat čím dál tím větší pozornost turistů i vážených osob. Před 130 lety chata vyhořela a místo začalo psát zcela nový příběh – hospodský.

Dvoračky se nacházejí v malebné horské oblasti Krkonoš poblíž měst Rokytnice nad Jizerou a Špindlerův Mlýn. Dnes se jedná o oblíbené rekreační místo pro milovníky horské turistiky, cykloturistiky a lyžování.

Požár před 130 lety

Horská bouda má dlouhou historii sahající do roku 1707, kdy byla založena. Sloužila jako horská salaš pro chov dobytka na okolních rozlehlých lukách. Na samotě uprostřed české přírody tam poklidně žila rodina Schierova. V té době bylo místo známo jako Rokytenské dvorské boudy. Pak přišel osudný březen roku 1893, kdy celé stavení lehlo popelem. Letos je tomu přesně 130 let.

Vznikl hostinec

Příběh tohoto místa zřejmě zaujal českého šlechtice Jana Harracha, který se mimo jiné z velké části finančně podílel na vybudování Národního divadla v Praze, a spáleniště v horách koupil. Ke štěstí turistů a následujících generací vybudoval na tom samém místě vyhledávaný hostinec.

V dnešní době se zde setkávají návštěvníci napříč generacemi, kteří sem pravidelně jezdí. Je to oblíbené místo pro turisty, kteří hledají autentický horský zážitek, krásné výhledy na okolní hory a údolí. Pamětní kniha dokládá vzácné hosty, například prezidenta Edvarda Beneše s chotí Hanou, kteří sem rádi jezdili.

V roce 1921 přešla chata při pozemkové reformě do rukou státu a byla pronajata české rodině Puhonných, která ji později koupila. Pak ovšem přišla doba temna, kdy pod socialistickou správou chata chátrala. Dnes chatu provozuje rodinný klan Starých, který dal boudu do pořádku. V pohostinství se na chatě pokračuje celoročně dodnes, a dokonce si tu můžete dát vyhlášené housky z místní pekárny.

Zdroj: dvoracky

Na horách se vždycky hodí miska horké polévky. Co třeba poctivá česnečka s bramborem?

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty