Suroviny
- mrkev (menší) 15 ks
- keříková rajčata 15 ks
- granátové jablko 1/2 ks
- maldonská sůl 1/4 lžičky
- tymián (drcený) 1 lžička
Marináda
- pomerančová šťáva 1 ks
- česnek 3 stroužky
- datlový sirup 30 ml
- lesní med 30 ml
- olivový olej 45 ml
- pepř 1/4 lžičky
- chilli papričky ( volitelné)
Dip
- máta (čerstvá) hrst
- řecký jogurt (ovčí) 170 g
- olivový olej 30 ml
- pepř špetka
- himalájská sůl špetka
Postup přípravy
- Hrubým kartáčem očistěte všechny mrkvičky. Pokud máte celé i s natí, nechte kousek natí koukat. Ocásky kořínků naopak odstraňte.
- Připravte si marinádu: ke šťávě z pomeranče prolisujte česnek a v misce smíchejte s datlovým sirupem, medem, olivovým olejem a pepřem, případně i s chilli.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Vyložte plech pečicím papírem, vyskládejte na něj mrkve a rajčátka, zasypte zrníčky z granátového jablka a zalijte marinádou.
- Pak v ní zeleninu pěkně vykoupejte, rovnoměrně všechny ochucené suroviny rozprostřete, zasypte maldonskou solí a přidejte tymián, pokud ho máte rádi.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.
- Dip připravíte tak, že si nasekáte mátu nadrobno a smícháte ji s ovčím jogurtem, olivovým olejem a pak ho pepřem i solí jemně dochutíte.
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Pečená mrkev s pestem z mrkvové natě