Suroviny
- menší mrkve 15 ks
- keříčková rajčata 15 ks
- Granátové jablko 1/2 ks
- maldonská sůl 1/4 lžičky
- drcený tymián 1 lžička
Marináda
- šťáva z jednoho pomeranče
- Česnek 3 stroužky
- datlový sirup 30 ml
- lesní med 30 ml
- Olivový olej 45 ml
- Pepř 1/4 lžičky
- chilli papričky (volitelné)
Dip
- hrst čerstvé máty
- řecký ovčí jogurt 170 g
- Olivový olej 30 ml
- špetka pepře a himálajské soli
Recept
Pečená mrkev s pestem z mrkvové natě
Svěží jarní recept, ve kterém má hlavní slovo obyčejná, ale skvělá mrkev. K ní už patří jen porce kuskusu a voňavé pesto z mrkvové natě. Chutné pesto totiž nemusí být jen...
Postup přípravy
- Hrubým kartáčem očistěte všechny mrkvičky. Pokud máte celé i s natí, nechte kousek natí koukat. Ocásky kořínků naopak odstraňte.
- Připravte si marinádu: ke šťávě z pomeranče prolisujte česnek a v misce smíchejte s datlovým sirupem, medem, olivovým olejem a pepřem, případně i s chilli.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Vyložte plech pečicím papírem, vyskládejte na něj mrkve a rajčátka, zasypte zrníčky z granátového jablka a zalijte marinádou.
- Pak v ní zeleninu pěkně vykoupejte, rovnoměrně všechny ochucené suroviny rozprostřete, zasypte maldonskou solí a přidejte tymián, pokud ho máte rádi.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.
- Dip připravíte tak, že si nasekáte mátu nadrobno a smícháte ji s ovčím jogurtem, olivovým olejem a pak ho pepřem i solí jemně dochutíte.