zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Mixér: humří speciality třikrát jinak
Autor: TZ Mixér: humří speciality třikrát jinak

Mixér: humří speciality třikrát jinak

Už jste někdy ochutnali humra? Tato nevšední a mnohými opěvovaná specialita stojí rozhodně za ochutnání, alespoň jednou za život. A právě teď je skvělá příležitost, jelikož hned tři známé restaurace mají humří menu zrovna na stole. Tak co, už víte, kam se vydáte?
TZ, Tereza Pánková , 25.11.2021

reklama

Humr s výhledem na Staroměstské náměstí

Bauer Hotel Group má ve svém portfoliu kromě jiného vyhlášenou a nejvýše položenou restauraci na Staroměstském náměstí. Terasa U Prince je tuzemská srdcovka. Výhled je dechberoucí a velkou výhodou je, že je celoroční. Nikdy kvůli počasí nezavírá. Kromě polohy se tento skvost pyšní famózními humry v Praze, a to za 999 korun (500 g). Bezkonkurenční cena je zajištěna velkým zájmem, který se opírá o každodenní odbyt a v neposlední řadě navazující čerstvostí.

Karlínské KRO Bistro & Bar nabízí nově degustační menu

S Klárou u stolu: Karlínské KRO Bistro & Bar nabízí nově degustační menu v páru s koktejly

Kdo chce zažít nepopsatelnou chuť, musí humrové hody zažít osobně. Korýši žijící samostatně ve skrýších pod kameny nejsou ovlivněni žádnými vedlejšími aspekty. Jsou delikatesou, kterou zbožňují nejvýznamnější gurmáni světa. Kdo neochutnal humra, jako by nebyl. Kromě humra je v nabídce široká škála mas z grilu a domácích těstovin.

Kanadští humři v Praze

Vařený humr s champagne omáčkou, pošírovaný humr s madagaskarskou vanilkou nebo grilovaný humr s malajsijskou laksou. To je jen krátká ochutnávka toho, co vás čeká během gastronomické akce v týdnu od 24. do 30. listopadu v restauraci Bruxx, kam můžete přijít tuto mořskou delikatesu ochutnat.

Menu láká na humry, vafle i šampaňské

V pražské belgické restauraci Bruxx začíná humrový týden. „Vždy je to pro mě velká výzva, abych nezklamal naše stálé hosty, kteří na tuto akci pravidelně chodí. Zároveň chci přesvědčit nové hosty, že ochutnat humra je skutečně zážitek,“ říká Oldřich Matoušek, sous chef Bruxxu, který menu připravil. Tomu budou vévodit tři hlavní chody: vařený humr s champagne omáčkou, bramborovým pyré se sýrem taleggio, pošírovaný humr s madagaskarskou vanilkou a celerovou pěnou velvet či pikantní malajsijská laksa s grilovaným humrem, rýžovými nudlemi a grilovaným tofu.

Zajděte si na humra třeba i do Bruxxu.
Autor: TZ Zajděte si na humra třeba i do Bruxxu.

K humrům se přistupuje s pokorou

Servírovaní humři, jejichž váha bude atakovat 700 až 800 g, pocházejí z kanadského pobřeží z oblasti Bay of Fundy v provincii New Brunswick. Humří maso má jedinečnou mořskou chuť a nedá se ničím napodobit, je jemné a plné zdraví prospěšných látek jako selen, zinek a další minerály.

Humři v akváriu i na talíři

Jemné humří maso patří k největším delikatesám, které si můžeme ve světě gastronomie dopřát. Navíc i samotná objednávka živého humra z akvária a následná prezentace upečeného korýše na talíři představuje mimořádný zážitek. Hliněná bašta v Průhonicích je jednou z mála restaurací u nás, kde si můžete tohle kulinární dobrodružství dopřát.

Jak to celé probíhá? „Hosta nejprve pozveme k našemu akváriu ve vstupní hale, kde si může vybrat svého humra. Pokud host nechá výběr na obsluze, přineseme mu živého humra na podnosu ukázat ke stolu,“ popisuje začátek unikátního zážitku šéfkuchař a majitel podniku Hynek Vávra. Pak si kuchaři humra zase odnesou, aby z něj připravili lákavou pochoutku. Pokud pomineme rychlé a šetrné zabití, zásadní je humra nepřetáhnout, tedy nepřevařit, neboť v takovém případě by jeho maso připomínalo vysušený steak. Ale díky dlouholetým zkušenostem kuchařů, kteří denně připravují i několik humrů, vám tohle nebezpečí v Hliněné baště rozhodně nehrozí.

Humru je opravdu delikátní specialita.
Autor: TZ Humru je opravdu delikátní specialita.

Z kilového humra je zhruba 200–250 g znamenitého masa. Fajnšmekři a zkušení gurmeti mají k dispozici pinzety a kleštičky, kterými mohou vydolovat maso i z nožiček. Ale bohatě stačí hlavní partie masa z klepet a ocasu, které kuchaři připraví tak, že je hosté nemusí „dolovat“, a mohou si tak dokonale užít jeho lahodnou chuť.

reklama

reklama

Přečtěte si také