Těsto
- bílky ze středně velkých vajec 5 ks
- cukr krupice 150 g
- kukuřičný škrob (maizena) 1 zarovnaná lžička
- cukr moučka na poprášení
Náplň
- hotový citronový krém – lemon curd asi 300 g
- smetana ke šlěhání 300 ml
- cukr moučka 2 zarovnané lžíce
Citronový krém lemon curd lze koupit hotový nebo si můžete připravit domácí:
Recept
Lemon curd – citronový krém
Malé skleničky plné zlatého citronového krému jsou skvělé jako dárek, ale určitě si nechte doma nějaké po ruce, protože je to zkrátka hříšná dobrota. Svůj recept nám...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Na sněhové těsto vyšlehejte bílky dotuha. Přidejte 1 lžíci cukru a znovu prošlehejte, až bude sníh mít tuhé, ale vláčné špičky. Přidejte polovinu zbylého cukru a šlehejte, až vznikne lesklý a tuhý sníh. Pak rychle zašlehejte zbylý cukr a škrob. Těsto natřete na plech vyložený papírem na pečení a uhlaďte ho.
- Pečte na střední příčce trouby asi 45 minut, až bude těsto pevné na dotek. Nechte ho pak nepřikryté chladnout alespoň 1 hodinu.
- Těsto vyklopte na kus pečicího papíru poprášeného moučkovým cukrem a odloupněte spodní vrstvu papíru. Těsto potřete citronovým krémem. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem do polotuha a potřete jí citronový krém. Roládu pak za pomoci papíru z kratší strany stočte, přesuňte na tác a uchovejte v chladu až do podávání.