Těsto
- vejce 5 ks (žloutky a bílky odděleně)
- cukr krupice 70 g
- hladká mouka 70 g
- kakao (kvalitní) 2 lžíce
Náplň
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- mascarpone 250 g
- cukr krupice 2 lžíce
- ostružiny 100 g + na ozdobu
Postup přípravy
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Opatrně ji spojte se sněhem, moukou a kakaem. Pečte na plechu s pečicím papírem asi 15 minut při 180 ˚C.
- Nechte těsto na plechu lehce zchladnout a pak ho ihned stočte a dejte vychladnout.
- Na náplň ušlehejte smetanu do tuha a promíchejte ji s mascarpone a s cukrem. Ze směsi odeberte dvě lžíce a nechte je stranou. Do krému zapracujte 100 g rozmačkaných ostružin, potřete jím roládu, stočte ji a povrch potřete zbývajícím krémem. Poklaďte celými ostružinami a ozdobte lístky máty. Hotovou roládu můžete ještě posypat kakaem nebo moučkovým cukrem.