Suroviny
- vejce (větší) 3 ks
- cukr krupice 100 g
- mrkev 150 g
- polohrubá mouka 60 g
- mleté ořechy (lískové nebo vlašské) 60 g
- skořice 1 vrchovatá lžička
- zázvor (sušený ) 1 zarovnaná lžička
- muškátový oříšek (na špičku nože )
Krém
- mascarpone 250 g
- tvaroh 250 g
- moučkový cukr 70 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu rozpalte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C).
- Do mísy vložte celá vejce s cukrem a šlehejte je, dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi 5 minut dle výkonu šlehače.
- Mrkev oškrábejte, najemno nastrouhejte a následně přidejte k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujte.
- V jiné misce smíchejte mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidejte do těsta a opět pomocí stěrky opatrně míchejte do homogenní konzistence.
- Velký plech pokryjte pečicím papírem. Těsto dejte na papír a rovnoměrně rozetřete po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.
- Plech vložte do rozpálené trouby a pečte 8–12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíte dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.
- Těsto hned sundejte z plechu a otočte na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhněte pečicí papír. Nechte vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.
- Krém: Do mísy vložte mascarpone s cukrem a na střední otáčky vyšlehejte. Pak za stálého šlehání po lžicích přidávejte tvaroh a nakonec krátce prošlehejte s vanilkovým extraktem.
- Sestavení rolády: Tři čtvrtiny krému natřete na roládu a zaviňte. Položte na servírovací tác a zbylý krém natřete na vršek a částečně i na boky rolády. Můžete ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.
- Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.