Těsto
- bílek 8–10 ks (záleží na velikosti vejce)
- moučkový cukr 200 g
- hladká mouka 120 g
- mleté vlašské ořechy 80 g
Krém
- mléko 300 ml
- cukr 100 g
- vanilkový pudink 1 ks
- máslo 250 g
- mletá káva (nikoliv rozpustná) 2 lžíce
- voda (vroucí) 4 lžíce
- vaječný koňak (nebo rum) 50 ml
Poleva
- čokoláda na vaření 100 g
- máslo 1 cm plátek
- smetana 50 ml
Postup přípravy
- Nejprve rozpalte troubu na 190 °C a připravte těsto. Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh a postupně do něj vmíchejte mouku a mleté ořechy.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete zlehka hmotu a uhlaďte stěrkou. Pečte do zrůžovění asi 20 minut. Zkuste špejlí, zda těsto již nelepí.
- Během pečení uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho zchladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou. Pak do pudinku zašlehejte máslo, vaječný koňak nebo rum a kávu. Dobře promíchejte, případně doslaďte dle chuti.
- Plát na roládu vyjměte z plechu i s papírem a nechte na mřížce trochu zchladnout. Pak ho podélně i s papírem stočte do rolky a nechte úplně vychladnout. Zase plát opatrně rozbalte a papír sloupněte. Namažte ho krémem, ne až ke kraji, a stočte do rolády. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
- Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte smetanu. Vychlazenou roládu polijte čokoládou a po ztuhnutí dozdobte krémem. Opět nechte vychladit.
- Roládu můžete také nakrájet na širší plátky, ty polít čokoládou a nazdobit krémem. Vzniknou vám tak krásné malé dortíky.