Suroviny
- vejce 5 ks
- moučkový cukr 5 lžic
- lískové ořechy (namleté + trocha na posypání pečicího papíru) 80 g
- máslo (na vymazání pečicího papíru)
Náplň
- smetana ke šlehání (30%) 250 ml
- ovoce (čerstvé jahody, banány, mandarinky, borůvky apod.)
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180 °C v dostatečném předstihu. Vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud nezesvětlají, a přidejte do nich ořechy. Ve vedlejší misce ušlehejte z bílků tuhý sníh. Obojí opatrně spojte dohromady.
- Nalijte ihned na plech pokrytý vymazaným a ořechy posypaným pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte maximálně 10 minut. Po vytažení z trouby stočte upečené těsto i s papírem do ruličky a nechte vychladnout.
- NÁPLŇ: Než roláda vychladne, ušlehejte smetanu dotuha. Potřete jí vychladlý upečený plát, poklaďte ho ovocem a znova, tentokrát už bez papíru, srolujte.
- Roládu zabalte do fólie nebo použitého pečicího papíru a nechte v lednici ztuhnout. Podávejte nakrájenou na řezy.
- Prima tip: V horkých dnech může roláda přijít k duhu místo zmrzliny. Nebojte se uskladnit ji v mrazáku.