Suroviny
- broskev (zralé) 4 ks
- rozmarýn (čerstvý, najemno nasekaný) pár lístků
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- červený vinný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej
- bílý jogurt (nebo crème fraîche) 1 lžíce
- salám bressaola (nebo parmská šunka) 16 plátků
- estragon (čerstvý, nasekaný) pár lístků
- rukola 2 plné hrstě
- kozí sýr (čerstvý, nadrobený) 100 g
Vyzkoušejte můj oblíbený salát, ve kterém se snoubí ohněm zkaramelizovaná sladkost zralých broskví s bresaolou, což je na velmi tenké plátky nakrájené sušené hovězí, které seženete v obchodech s italskými delikatesami. Stejně dobře ale poslouží i parmská šunka. Vše doplňte pikantní rukolou a krémovým dresinkem a máte sladko-slaný salát, který chutná jako letní sen!
Postup přípravy
- Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Broskve rozkrojte napůl, otočte půlkami proti sobě a uvolněte pecku. Broskve dejte do mísy s nasekaným rozmarýnem, zakapejte olivovým olejem a posypte trochou soli a pepře. Pokud připravujete jídlo na grilu, můžete na oheň vhodit pár větviček rozmarýnu nebo tymiánu – dodají broskvím bylinkovou uzenou příchuť. Grilujte ovoce pár minut z každé strany, aby bylo hezky opečené, ale ne spálené.
- Do mísy dejte ocet a trojnásobné množství extra virgin olivového oleje. Přidejte jogurt nebo crème fraîche se špetkou soli a pepře a vše důkladně prošlehejte.
- Na čtyři talíře naaranžujte plátky bresaoly – hezky je nařaste. Na to položte ogrilované půlky broskví. Estragonové lístky a rukolu promíchejte s dresinkem a naskládejte navrch salátu. Zakápněte ještě trochou olivového oleje a zasypte rozdrobeným kozím sýrem.