Na těsto
- hladká mouka 260 g
- máslo 180 g
- třtinový cukr 50 g
- vejce 1 ks
- citronová kůra (z jednoho citrónu)
Na náplň
- nektarinky (nebo švestky, meruňky...) 1 kg
- měkký tvaroh (nebo mascarpone) 250 g
- moučkový cukr (s vanilkou) 2 lžíce
Je to opravdu skvělý nápad, který jsem si přinesla z Gril akademie v centru Weber World v Tachlovicích, a od té doby jsem ho už vícekrát otestovala na všechny možné způsoby.
Je to dezert velmi snadný na přípravu. Je praktický, protože můžete zužitkovat jakékoli sezonní ovoce, a v momentě, kdy dopečete hlavní chod, využijete rozpáleného grilu – a výsledkem je úžasný, čerstvý a teplý moučník. Stačí si jen připravit těsto, klidně i den předem, rozválet ho, improvizovaně naplnit tím, co zrovna máte po ruce, a hurá – bezstarostně svěřit ohni. Ovšem s lehkou úvahou o intenzitě žáru, ale to snad zkušený masový opékač zvládne.
Samozřejmě si tento koláč můžete upéct i v troubě. Těsto je dimenzováno na standardní plech do trouby nebo dvě hliníkové zapékací misky poloviční velikosti.
Grilovaný koláč s nektarinkami. Foto: Kitchenette.cz
Postup přípravy
- Všechny suroviny na těsto zpracujte a nechte zabalené ve fólii odpočívat v lednici alespoň hodinu.
- Ovoce očistěte, vypeckujte a nakrájejte na plátky nebo měsíčky. Odpočinuté studené těsto vyválejte na tloušťku asi 4 mm a přendejte na plech nebo do hliníkové formy vyložené pečicím papírem. Množství odpovídá dvěma hliníkovým formám, jaké vidíte na fotkách, nebo jednomu standardnímu plechu.
- Grilujte nepřímo na středním žáru. Ať už máte jakýkoli gril, umístěte formu tak, aby přímo pod ní nebyl hlavní zdroj žáru. To znamená, že uhlí nebo brikety jsou nahrnuty na stranách, aktivní plynové hořáky jsou pak pouze ze stran. Aby ovoce bylo propečené, zavřete víko. Při teplotě grilu na 150 °C pečte asi 35 minut.