Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nejčastější mýty o „zdravém“ stravování

Mýty o zdravém stravování

Mýty o zdravém stravování Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Mýty o zdravém stravování

Mýty o zdravém stravování Zdroj: Thinkstock

Máte pocit, že pro svoje tělo děláte jen to nejlepší a ono se pořád staví na zadní? Možná jste stejně jako mnozí podlehli některému z mýtů o zdravém stravování. Pojďme se seznámit s těmi nejrozšířenějšími přežitky, kvůli nimž si v organismu pácháme více škody než užitku.

Seznam.cz banner

1. Pití ovocných džusů

„Ovocné džusy zdraví nijak neprospívají, slouží pouze jako zdroj rychlého cukru, čímž zbytečně zatěžují slinivku,“ upozorňuje nutriční terapeutka a klinická naturopatka Kateřina Boesenberg. Pokud tedy máte neodolatelnou chuť na ovocný džus, měli byste si ho dát až po jídle, vždy půl na půl s vodou, maximálně 200 ml denně a nanejvýš třikrát týdně.

2. Nadměrná konzumace tropického ovoce

Dopřáváte si každý den banány a máte pocit, že zásadním způsobem prospíváte svému zdraví? Kateřina Boesenberg je trochu jiného mínění. „Tropické ovoce obsahuje hodně cukru, a pokud ho konzumujete ve velkém množství, opět zbytečně namáháte slinivku.“ Máte-li chuť na banán či mango, omezte jejich konzumaci na dvakrát týdně a vždy k nim přidejte několik nepražených oříšků nebo lžíci jogurtu.

3. Kukuřičné lupínky zalité mlékem

Podle naturopatky častá a bohužel nezdravá snídaně. „Cornflakes obsahují rychlé cukry a nadbytek soli. V kombinaci s mlékem vám takováto snídaně zbytečně rozhodí hladinu cukru v krvi – v mléce je totiž pouze minimum bílkoviny, a tak opět konzumujete převážně sacharidy,“ varuje odbornice. „Nehledě na to, že kravské mléko je pro dospělý organismus spíše nevhodné, přispívá totiž k zánětům a zánět je počátek nemoci. V dospělosti navíc nemáme dostatečné hodnoty enzymu, který by nám pomohl mléko natrávit a spousta lidí tak zbytečně trpí nadýmáním a řidší stolicí, případně je svědí kůže,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Toužíte-li tělu dopřát dostatek vápníku a vitaminu D, můžete je daleko efektivněji získat z jiných potravin. Jako zdroj vápníku poslouží oříšky, semínka, celozrnné potraviny nebo tmavá listová zelenina. „Například kapusta obsahuje vysoké hodnoty vápníku a zároveň ho poskytuje ve formě, v níž je velmi dobře vstřebatelný. I z tohoto důvodu se jí přezdívá ‚zeleninová kráva‘“, podotýká naturopatka se smíchem. Kromě kapusty doporučuje také sezamová semínka a mandle. „Dvě polévkové lžíce sezamové pasty tahini denně zajistí dostatečný příjem vápníku. Tahini si můžete přidat do hummusu, do dresinků nebo namazat na chleba,“ radí. Nejlepším zdrojem vitaminu D jsou podle odbornice mastné ryby – losos, sardinky, makrely, případně tresčí játra.

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí
Novinky

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí

4. Müsli tyčinky a různé snídaňové cereální sušenky

Tady není podle Kateřiny Boesenberg nutné dlouhé vysvětlování. „Až příště půjdete do obchodu, stačí se podívat, kolik obsahují skrytého cukru. Další nebezpečí představují ztužené nebo trans tuky, které jsou extrémně nezdravé,“ konstatuje naturopatka.

5. Nadměrné pojídání oříšků

Čerstvé ořechy a semínka obsahují mj. mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé a důležité pro zdravý chod organismu. Pokud to však s konzumací čerstvých oříšků přeženeme, tělo zbytečně zatížíme. Z toho důvodu bychom podle naturopatky neměli sníst víc než jednu polévkovou lžíci denně. Před praženými oříšky a semínky odbornice důsledně varuje. „Zahřátím na vysokou teplotu dochází k oxidaci tuků, které se v těle po požití chovají jako volné radikály a přispívají k zánětu a vzniku nemoci,“ vysvětluje.

6. Jogurty s příchutěmi

Tyto jogurty jsou podle nutriční terapeutky často dochucovány umělými příchutěmi, glukózo-fruktózovým sirupem nebo umělými sladidly. Jsou plné škrobu a dalších nevhodných látek. Místo toho, abychom střevům dodali „dobrou“ bakterii, tak si ji naopak zabíjíme.

Mnohem vhodnější jsou přírodní bílé jogurty, ideálně v bio kvalitě. „Pokud máte rádi ochucené jogurty, přidejte si do bílého základu vlastní ovoce, případně lžičku medu nebo sirupu z kokosových květů, ten má velmi nízký glykemický index a také vysoké hodnoty vitaminu B12. Je to jediné 100% „eko“ sladidlo – k jeho výrobě jsou totiž používány pouze květy a nedochází k zničení celé rostliny, jak je tomu v jiných případech,“ uzavírá Kateřina Boesenberg.

Autor Eva Karlasová

Mýty o zdravém stravování – kvalitní bílý jogurt doplňte čerstvým ovocem, foto Thinkstock

Sdílejte článek
Štítky jídlo ovoce zdravá strava ořechy cukr mléko zánět mýtus jogurt vápník džus

Návrhy pro vás

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva Recepty

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den


Přečtěte si také

Sladké
Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Prostřeno!
Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno!
Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Filírovaný marinovaný losos v červené řepě

Prostřeno: Filírovaný marinovaný losos v červené řepě

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na dokonalou svatomartinskou hostinu? Šéfkuchaři odhalili tajemství svých kuchyní

Jak na dokonalou svatomartinskou hostinu? Šéfkuchaři odhalili tajemství svých kuchyní

Maso
Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Soutěžící
Daniel Damec nejí fazolové lusky a nikdy by nesnědl tofu

Daniel Damec nejí fazolové lusky a nikdy by nesnědl tofu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Sladké
Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Maso
Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Maso
Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jak si zajistit podpultovou nabídku na energie? Češi mohou snadno ušetřit tisíce korun Maďarsko může kupovat z Ruska plyn a ropu. Orbán oznámil výjimku ze sankcí po jednání s Trumpem Vážná nehoda na D1: Auto po srážce s autobusem skončilo na boku. Doprava je omezená

prima-zeny

Vojta Kotek porušil zákaz od Rádi. Na farmě má kohouta! Daniela se role zrádce zhostila na výbornou. Veroniku zákeřně připravila o statisíce Adela Vinczeová hádá Jana Krause: On by byl krásná žena, žehlí výroky kolegů v show

prima-zoom

Maledivy se zbavují cigaret Oslizlo, Bubák nebo Zadková. Nejpodivnější česká příjmení vznikla zajímavým způsobem Čína má největší mimoamerickou letadlovou loď. Gigantické plavidlo se dočkalo velkolepého představení

prima-fresh

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Jak na dokonalou svatomartinskou hostinu? Šéfkuchaři odhalili tajemství svých kuchyní Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

prima-cool

GTA 6 se znovu odkládá Meghan Markle se vrací k herectví po boku hvězdy Avengers. Na place je milá a pozorná Michael Jackson brzy ovládne kina. První trailer jeho filmové biografie jde ve stopách Bohemian Rhapsody

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svatomartinská tradice je živá i dnes: Husa a mladé víno nesmějí chybět Romantika z filmu Prázdniny ožila. Filmový dům Kate Winslet je k pronájmu Namíchejte si perníkové koření! Využijte benefity skořice, hřebíčku, badyánu či anýzu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.