Podle odborníků bychom si měli ryby dopřávat ideálně jednou, nejlépe však dvakrát týdně. Proč si nedat třeba makrelu?
Uzená makrela – výborný zdroj bílkovin a zdravých tuků!
Makrela je velice oblíbená ryba – v zemích jižní Evropy ji s oblibou grilují, u nás vedou makrely uzené. Jsou plné zdravých tuků a cenných bílkovin a díky citlivému uzení horkým kouřem mají příjemnou a delikátní chuť.
Makrela, stejně jako jiné ryby, je obrovským zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje velké množství bílkovin a minerálů, stopové prvky a vitamíny A, B a D. Jsou lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na lidský mozek a srdce.
Makrely ve velkých hejnech křižují Atlantik, Severní, ale i Středozemní moře. Jsou to výborní plavci, proto snadno uniknou i velkým predátorům, jako jsou třeba žraloci. Sama makrela je dravá, živí se malými rybkami a drobnými mořskými živočichy. Její maso je tučnější, proto se pro uzení dobře hodí – příliš se totiž nevysuší. Je možné ji udit studeným i horkým kouřem, při uzení studeným kouřem je chuťově velmi výrazná a maso má pevnější strukturu, u nás ale není takto upravená ryba tak oblíbená jako v jiných zemích „Uzení horkým kouřem potom netrvá déle než tři hodiny a rybu je možné rovnou jíst nebo ji dále zpracovávat. Právě taková se udí i v Roudnici nad Labem", říká ředitel společnosti Papei Tomáš Fábel. Její maso při tomto způsobu přípravy snadno odpadává od kostí a dobře se konzumuje, je slané a má příjemné kouřové aroma.
„Uzená makrela skvěle chutná jen tak samotná, s kouskem dobrého pečiva, nebo můžete zapojit svoji fantazii a využít ji třeba do nápaditých pomazánek, salátů nebo těstovin“, radí bloggerka Cooking with Šůša.
Lámete si hlavu jak makrelu využít? Zkuste recept podle blogerky Cooking with Šůša:
TZ, (klam)