Suroviny
- cibule 2 kg
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- cukr krystal (případně víc, podle chuti) 1 hrnek
- balzamikový ocet (nejlépe světlý) 1 a 1/2 hrnku
- tymián (nasekaný) 1 lžíce
- rozmarýn (nasekaný) 1 lžíce
- mořská sůl 2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
Postup přípravy
- Do velkého hrnce se silným dnem dejte olivový olej a na proužky nakrájenou cibuli. Restujte na středním plameni a jen občas promíchejte, až bude cibule lehce dozlatova, asi 10-15 minut.
- Přidejte cukr a balzamikový ocet a vařte dalších 45 minut nebo déle, dokud směs nezhoustne a nezíská sirupovitou konzistenci. Přidejte sůl, pepř a bylinky.
- Hotovou cibuládu přendejte do sklenic nebo vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici. Případně horkou směs dejte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v jemně vroucí vodě 20 minut. Poté nechte vychladnout a skladujte ve spíži.
PRIMA TIP: Pro přípravu cibulády můžete použít i klasický tmavý balzamikový ocet. Výsledný džem bude chutnat skvěle, jen bude mít tmavší barvu.
Urodilo se vám na zahradě hodně cibule? Vyzkoušejte tradiční francouzskou cibulačku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE