Suroviny
- cibule 2 kg
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- cukr krystal (případně víc, podle chuti) 1 hrnek
- balzamikový ocet (nejlépe světlý) 1 a 1/2 hrnku
- tymián (nasekaný) 1 lžíce
- rozmarýn (nasekaný) 1 lžíce
- mořská sůl 2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
Postup přípravy
- Do velkého hrnce se silným dnem dejte olivový olej a na proužky nakrájenou cibuli. Restujte na středním plameni a jen občas promíchejte, až bude cibule lehce dozlatova, asi 10-15 minut.
- Přidejte cukr a balzamikový ocet a vařte dalších 45 minut nebo déle, dokud směs nezhoustne a nezíská sirupovitou konzistenci. Přidejte sůl, pepř a bylinky.
- Hotovou cibuládu přendejte do sklenic nebo vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici. Případně horkou směs dejte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte v jemně vroucí vodě 20 minut. Poté nechte vychladnout a skladujte ve spíži.
PRIMA TIP: Pro přípravu cibulády můžete použít i klasický tmavý balzamikový ocet. Výsledný džem bude chutnat skvěle, jen bude mít tmavší barvu.
Lahodný džem z karamelizované cibule s balzamikovým octem Zdroj: iStock
Urodilo se vám na zahradě hodně cibule? Vyzkoušejte tradiční francouzskou cibulačku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE