V první jarní den 21. března 2016 se 1000 šéfkuchařů z 5 kontinentů zapojí do projektu Goût de / Good France a vzdají hold francouzské kuchyni a stolování v příjemné a družné atmosféře.
Ochutnejte nejlepší francouzskou gastronomii při jedinečné akci
Akci pořádá francouzské Ministerstvo zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje a jejím patronem je známý francouzský šéfkuchař Alain Ducasse.
První ročník se uskutečnil v loňském roce, u příležitosti zapsání francouzské gastronomie mezi nehmotné památky UNESCO. Velkolepá celosvětová akce navazuje na tradici epikurejských večeří, které v roce 1912 pořádal Auguste Escoffier – šéfkuchař, restauratér a gurmán, který položil základy moderní francouzské kuchyně. Cílem bylo v jeden den hostit co nejvíce lidí v různých městech. A to samé je i cílem Goût de / Good France.
K účasti na této slavnostní akci jsou zváni šéfkuchaři z celého světa působící v restauracích s nejvybranější gastronomií, ale i v kvalitních bistrech.
V České republice bylo do projektu vybráno 11 restaurací:
• A table ! – Praha
• Alchymistic Club Restaurant – Františkovy Lázně
• Bílá kráva – Praha
• Bistrot de papa – Horní Dubenky
• Čaba Restaurant – Plzeň
• Café Záhorský – Praha
• Papi Oliver – Praha
• Passage Restaurant Wine & Dine – Praha
• Pod Zámkem Průhonice – Průhonice
• Pot au Feu – Praha
• Tusculum – Karlovy Vary
Této večeři a velkolepé události se dostane široké celosvětové propagace díky aktivní podpoře velvyslanectví, Atout France a partnerů Médias, France Media Monde a TV5 Monde, což umožní všem šéfkuchařům vyzdvihnout svou kuchyni i své know-how. V Čechách akci zaštiťuje francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian.
Neváhejte a využijte jedinečnou příležitost vychutnat si francouzské speciality. Všechny restaurace a bistra připravují na datum 21. března 2016 speciální menu spárované s francouzskými víny.
MENU:
Každé menu dá vyniknout francouzské gastronomii v celé její rozmanitosti, přičemž každý šéfkuchař může přizpůsobit svůj návrh nabídce místního trhu a jeho kvalitním produktům. I v tomto druhém ročníku Goût de / Good France bude menu vycházet z receptů inspirovaných francouzským kuchařským uměním.
PŘEDEPSANÉ CHODY:
• Aperitiv
• Předkrm
• Jedno až dvě hlavní jídla
• Výběr sýrů (může být nahrazen 2. dezertem)
• Dezert
• Francouzská vína a šampaňské
JEDNA VODICÍ LINIE
Charakteristická pro každé menu bude kuchyně s použitím menšího množství tuků, cukrů a soli a s významným podílem zeleniny v souladu s principem „jíst dobře a zdravě“.
CENA / GESTO
Cenu za menu si stanoví každá restaurace sama. Předpokládá se, že 5 % z tržby by mělo být věnováno jedné místní neziskové organizaci působící ve prospěch zdravého životního stylu a životního prostředí.
Kompletní menu všech restaurací, které se akce účastní v České republice najdete ZDE.
Připravila Klára Michalová