Jestli si s létem spojujeme nějaký typický moučník, je to bublanina. Proč? Je neskutečně rychlá, jednoduchá, ale hlavně variabilní! Toho si na ní ceníme skoro nejvíce, protože nám může pomoct ve chvíli, kdy se v kuchyni začíná kupit letní ovoce po kilech. Tak jdeme péct?
Čas letní bublaniny je tu! Upečte si lahodný a jemný moučník nejen ke kávě
Jednou z nejznámějších je pravděpodobně třešňová bublanina. Můžete si také vyhrát se samotným těstem a přidat do něj třeba kefír.
Na jahody nezapomínáme
Neméně známá je pak samozřejmě jahodová bublanina. Toto ovoce patří mezi snad nejpopulárnější v České republice, tak není divu, že si ho můžete dopřát právě v bublanině. Díky šťávě z jahod je bublanina krásně vláčná a barevná! Jinak pokud vám ještě zbyla nějaká rebarbora, určitě po ní také sáhněte. A jakmile se objeví na keřících první rybíz, víte, co s ním udělat.
Propečenost bublaniny nezapomeňte ověřit špejlí – po vytáhnutí z těsta by měla být čistá a suchá.
Nebojte se ale ani dalších peckovin, jako jsou voňavé švestky. Nebo zkombinujte meruňky s milovaným mákem, který má v českých moučnících své nenahraditelné místo.
Bublanina trochu jinak
Možná by vás to nenapadlo, ale moučník na styl bublaniny si můžete upéct i z ovesných vloček. Jako nevšední ovocná náplň vám poslouží ananas, ale určitě použijte případně ovoce, které máte po ruce.
Francouzská obdoba bublaniny je clafoutis! Na Prima FRESH najdete klasickou variantu, ale také třeba kakaový clafoutis s višněmi. Pro některé může být výhodou, že clafoutis obsahuje méně mouky.
Nebo vyzkoušejte třešňový clafoutis rovnou podle videoreceptu od Šéfa:
A co tu máme na závěr? Jogurtovou bublaninu! Věříme, že budete z této obměny velice mile překvapeni a rádi si tuto variantu uděláte třeba k snídani.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima