reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Maková bublanina
Autor: Pradobroty.cz Maková bublanina

Maková bublanina

Hodnoceno: 0x
Kromě švestek můžete použít skoro libovolné ovoce, které vám chutná – rybíz, angrešt, meruňky, nektarinky, blumy nebo mirabelky.
do 1 hodiny

reklama

reklama

Postup

  1. V případě, že použijete domácí makové mléko, začněte alespoň 8 hodin před pečením tím, že nemletý mák zalijete vodou, zavíčkujete a necháte stát. Občas protřepte. Já nechávám mák nabobtnat přes noc.
  2. Po tom, co mák nabobtná (což chce minimálně 8 hodin), celou směs rozmixujte. Jde to ponorným mixérem a nebo klasickým mixérem. Celé mixování trvá tak pět minut. Pak nechte mléko asi 5 minut stát (oddělí se tři vrstvy) a opět rozmixujte (už stačí tak 2 minuty).
  3. Celou směs přeceďte přes plátýnko nebo dětskou bavlněnou plenu, řádně vymačkejte a měli byste mít 250 ml makového mléka. Pokud ho neupotřebíte hned, vložte ho do uzavíratelné sklenice do lednice. Zbytek máku z plátýnka můžete vyhodit a nebo přidat do koláče s mletým mákem.
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (trvá to asi 5 minut). Pak pramínkem nalijte olej a zašlehejte i ten. Přidejte mák a mléko, promíchejte a nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a umíchejte homogenní směs.
  5. Do středně velkého plechu (30 x 40 cm) vložte pečicí papír (nebo ho vymažte tukem a vysypte hrubou moukou) a nalijte těsto.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Ovoce omyjte, odstopkujte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky, které rovnoměrně rozdělte na těsto.
  7. Vložte do rozpálené trouby a pečte 25–30 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Podávejte vychladlé a posypané moučkovým cukrem, případně polité trochou sirupu.

Maková bublanina 2 Foto: Maková bublanina; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

reklama

reklama