Suroviny
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
- moučkový cukr 150 g
- máslo (rozpuštěné) 80 g
- vejce 3 ks
- kefír (nebo acidofilní mléko) 230 ml
- vanilkový cukr (domácí) 1 lžíce
- třešně (vypeckované) 600 g
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
- V jedné míse smíchejte oba druhy mouky s kypřicím práškem. Ve druhé míse vyšlehejte elektrickými metličkami rozpuštěné máslo, oba druhy cukru, vejce a acidofilní mléko (nebo kefír).
- Šlehejte 2 minuty. K této tekuté směsi postupně (už ručně) přimíchávejte oba druhy mouky s kypřicím práškem. Dokonale promíchejte, aby bylo těsto hladké, bez hrudek.
- Nalijte do formy, rozhrňte tak, aby bylo u okrajů v malinko vyšší vrstvě a poklaďte třešněmi. Pečte 30–35 minut. Po vystydnutí poprašte moučkovým cukrem.