Suroviny
- vejce pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
- polohrubá mouka 1 hrnek
- hladká mouka 1 hrnek
- cukr krupice 1 hrnek
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- Mléko 1/2 hrnku stroužků
- olej (např. řepkový) 1/2 hrnku
- kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 1 sáček
- špetka soli
- máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy
- čerstvý červený rybíz
Aby byla bublanina vysoká, použijte na pečení formu o průměru 22 cm (pro nižší doporučujeme formu větší).
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plech nebo zapékací formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
- Žloutky vyšlehejte s oběma druhy cukru do pěny. Vmíchejte mouku, kterou smíchejte s práškem do pečiva a solí.
- Přidejte mléko a olej. Nakonec vyšlehejte bílky do pevného sněhu a vmíchejte je do žloutkové části těsta. Posypte rybízem a pečte 45 minut.