Suroviny
- červená chilli paprička (dlouhá, nahrubo nakrájená) 3 ks
- šalotka (nahrubo nakrájená) 4 ks
- česnek (nahrubo nasekaný) 4 storužky
- galangal (nahrubo nastrouhaný) 4cm kousek
- zázvor (nahrubo nastrouhaný) 4cm kousek
- kurkuma 2 lžičky
- citronová tráva (nadrcená bílá část, tvrdou svrchní vrstvu odstraňte) 2 stonky
- strouhaný kokos 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- tamarindová pasta 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- mletý koriandr 2 lžičky
- hroznový olej 4 lžíce
- hovězí přední maso (nakrájené na 3cm kostky) 1,2 kg
- kokosové mléko 400 ml
- baby brambůrky 600 g
- dušená rýže (k podávání)
- koriandr (k podávání)
- červená chilli paprička (k podávání)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Chilli papričky, šalotky, česnek, galangal, zázvor, kurkumu, citronovou trávu, kokos, cukr, tamarindovou pastu, kmín, koriandr a lžíci oleje rozmixujte v malém kuchyňském robotu na hrubou pastu.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středně vysokou teplotu. Hovězí maso osolte a opečte 5 minut dozlatova. Přidejte 2 lžíce vody, míchejte a seškrabte připečené šťávy ze dna, a poté dejte do pomalého hrnce.
- Zbytek oleje dejte do pánve a nechte 3 minuty za stálého míchání rozvonět pálivou pastu. Přilijte kokosové mléko a 125 ml vody, pak vše dejte do pomalého hrnce. Přidejte brambory a vařte 7 hodin na nízkém stupni, dokud maso a brambory nezměknou.
- Dokořeňte podle chuti a podávejte s dušenou rýží ozdobené chilli papričkami a koriandrem.
- NA SPORÁKU: Chilli papričky, šalotky, česnek, galangal, zázvor, kurkumu, citronovou trávu, kokos, cukr, tamarindovou pastu, kmín, koriandr a lžíci oleje rozmixujte v malém kuchyňském robotu na hrubou pastu.
- Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje na středně vysokou teplotu. Hovězí maso osolte a opečte 5 minut dozlatova. Přidejte 2 lžíce vody, míchejte a seškrabte připečené šťávy ze dna, a poté vyndejte maso a dejte ho stranou.
- Zbytek oleje dejte do hrnce a nechte 3 minuty za stálého míchání rozvonět pálivou pastu. Přidejte maso, kokosové mléko a 250 ml vody. Nechte mírně vařit, přiklopte pokličkou a snižte teplotu na nízkou. Vařte 1 hodinu, pak přidejte brambory a vařte ještě 20 minut, dokud nezměknou. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody.
- Dokořeňte podle chuti a podávejte s dušenou rýží ozdobené chilli papričkami a koriandrem.
Vyzkoušejte také thajské curry s hovězím masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Thajské curry s hovězím masem
Inspirujte se dalšími recepty z pomalého hrnce