Na marinádu
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- limetková šťáva (z 1/2 limety)
- pomerančová šťáva (z 1/2 pomeranče)
- rozmarýn 1 snítka
- červené chilli papričky 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- olivový olej 4 lžíce
- černé pivo (Velkopopovický Kozel černý) 1 dl
Postup přípravy
- Malé kuře rozkrojíme na zádech podél páteře z obou stran tak, abychom mohli odstranit páteř. Kuře položíme na prsa, nařízneme zevnitř prsní kost a rozřízneme celou chrupavku. Pozor, opatrně, abychom neprokrojili prsa. Roztáhneme křídla a složíme je tak, aby nám držela ve tvaru trojúhelníku. Kuře položíme prsíčky nahoru. Ve spodní části, hned vedle chrupavky, z každé strany prořízneme otvor tak velký, abychom do něj prostrčili spodní část nohou. Tvar kuřete nyní připomíná srdíčko.
- Takto upravené kuře vložíme do připravené marinády, dáme do lednice a necháme marinovat nejlépe přes noc.
- Kuře vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a položíme na připravený gril nejprve ze strany kůže. Lžičkou vybereme z marinády její pevné části a na maso je případně ještě naneseme. Grilujeme pomalu z každé strany zhruba 8 minut, respektive tak dlouho, dokud není kuře měkké.
- Postup na marinádu: Do misky nalijeme olivový olej, přidáme šťávu z citronu, limetky, pomeranče, bílý vinný ocet, nadrobno posekaný rozmarýn a česnek. Dále posekanou červenou chilli papričku, nastrouhanou kůru z citronu, pivo a vše promícháme.
- Prima tip: Místo malého kuřátka můžeme použít vykostěná kuřecí stehna.