Zelňačka s uzeným tempehem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zelňačka s uzeným tempehem Foto:
Zelňačka s uzeným tempehem
Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

Lahodná sytá zelňačka je vhodná v této zdravější variantě i pro vegany! Uzený tempeh není u nás tolik rozšířen, ale jistě vám zachutná.

Suroviny
bílé zelí 1/4 hlávky
vývar nebo voda 1 l
sezamový olej 4 lžíce
cibule nakrájená najemno 1 ks
uzený tempeh (cca 200 g) 1 ks
kedlubna, tuřín nebo 2 brambory
sójová smetana cca 100–150 ml
kmín 1 lžička
sladká paprika 1 lžička
bobkový list 2–3 ks
hladká špaldová celozrnná mouka 4–5 lžic
Postup
1

Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujte cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla. Přisypte mouku a krátce ji opražte. Nakonec přidejte zelí (nebo polovinu kysaného), dobře osolte a vše zalijte vývarem nebo horkou vodou.

2

Vařte cca 1520 minut nebo dokud zelí nezměkne. Pokud máte rádi brambory, přidejte je nakrájené na kostky v průběhu vaření a uvařte v polévce. Pokud jíte brambory často, je vhodné je nahradit jinou zeleninou, například kouskem kedlubny nebo tuřínu.

3

Když máte zeleninu měkkou, odstavte polévku z ohně a vmíchejte kysané zelí a polévku zjemněte sójovou smetanou. Občas můžete ozdobit osmaženou cibulkou. Pokud se vám polévka zdá málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí nebo ocet, který polévku okyselí i osolí zároveň.

4

Prima tip: Místo zahušťování opraženou moukou můžete zavařit celozrnnou trhanku nebo pohankovou či špaldovou krupici. Místo tradiční sladké papriky mám ráda lžíci sušeného zázvoru a lžíci jemně nastrouhané červené řepy, která polévku hezky obarví. Koření používám vždy v biokvalitě, které není ozařované. Největší nabídku biokoření nabízí firma Sonnentor (www.sonnentor.cz).

uzený tempeh Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

UZENÝ TEMPEH

Uzený tempeh je fermentovaný a zauzený sójový sýr. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a vitaminů včetně B12. Právě proto je ideální i pro děti a hlavně pro sportovce a vegetariány. Pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.

V prodejnách zdravé výživy dostanete různé druhy tempehu. Na tuto polévku je nutný uzený tempeh. Ještě existuje tempeh čerstvý, který je sice o něco zdravější, ale má dosti specifickou syrečkovou chuť a potřebuje speciální úpravu, aby byl opravdu dobrý. Mám zkušenost, že kromě uzeného patří k oblíbeným i smažený a marinovaný, které jsou dobré třeba do dušené zeleniny nebo do salátů.

Pokud jíte často sóju, vybírejte zejména produkty vyrobené tradiční technologií, nejčastěji fermentované sójové výrobky, které jsou nejlépe stravitelné (například miso, přírodní sojové omáčky, tempeh).

Zelňačka s uzeným tempehem Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

Zelňačka s uzeným tempehem. Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

Videa

reklama

reklama