Jednoduchý celozrnný chléb

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 chléb
Jednoduchý celozrnný chléb Foto:
Jednoduchý celozrnný chléb
Foto: kuchařka Chléb

Tento vícezrnný chléb je přesně to pravé pro všechny, kdo s pečením chleba teprve začínají, protože se snadno peče. Při jeho přípravě se navíc obejdete bez všech pomocných prostředků, dokonce i bez kvásku. Nepotřebujete ani mixér, protože těsto se mísí lžící. Určitě se vám podaří!

Suroviny
čerstvé klíčky (vojtěškové nebo čočkové) 100 g
podmáslí 500 ml
řepný sirup 90 ml
droždí 60 g
hrubý žitný šrot 125 g
pšeničný šrot 125 g
špaldová mouka 250 g
lněná semínka 50 g
sezamová semínka 50 g
slunečnicová semínka 75 g
sůl 2 lžičky
oblíbené mleté koření (např. anýz, pepř, kmín, chilli, fenykl) 1 lžička
Navíc:
tuk
ovesné vločky do formy
mouka na práci
Postup
1

Omyjte klíčky a nechte je dobře okapat. Ohřejte podmáslí s řepným sirupem. Ve vlažné směsi pak rozpusťte droždí. V misce smíchejte oba druhy šrotu, mouku, lněná semínka, sezam a slunečnicová semínka. Přidejte směs podmáslí, sirupu a droždí a na závěr sůl a koření. Vše dobře promíchejte lžící tak, aby vzniklo relativně řídké těsto. Na závěr vmíchejte klíčky.

2

Těsto nechte minimálně 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.

3

Mezitím troubu předehřejte na 220 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). V troubě současně ohřívejte pečicí plech pokropený vodou. Pečicí formu vymastěte a vysypte ovesnými vločkami. Do formy nalijte těsto a povrch posypte zbylými ovesnými vločkami.

4

Plech s vodou vyjměte z trouby a do horké trouby (doprostřed) vložte chléb. Pečte 15 minut, pak teplotu snížte na 200 °C. Chléb dopékejte 1 hodinu 15 minut. Když se začne připalovat, přikryjte ho pečicím papírem.

5

Varianta: Když si připravíte hned dvojnásobné množství těsta, můžete každému chlebu dodat odlišnou chuť, jestliže do poloviny těsta přidáte výhonky a do druhé poloviny 250 g rozinek.

6

PRIMA TIP:Tento chléb se dá dobře zmrazit, a tak jej můžete upéct do zásoby. Když chléb po rozmrazení (při pokojové teplotě) znovu vložíte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C, bude chutnat jako čerstvě upečený.

Jednoduchý celozrnný chléb Foto: kuchařka Chléb

Jednoduchý celozrnný chléb. Foto: kuchařka Chléb

 

Chléb - kuchařkaChléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama