Domácí tymiánový chléb

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 bochníky
Domácí tymiánový chléb Foto:
Domácí tymiánový chléb
Foto: Chléb v hlavní roli

A máme zde další recept na voňavý domácí chléb. Upéct si domácí pečivo není vůbec tak těžké, jak se může na první pohled zdát. A výsledek vás ohromí báječnou chutí.

Suroviny
droždí 60 g
cukr 1 kostka
mléko na kvásek 3 lžíce
sůl 3 lžičky
tymián 2 lžíce
kmín 2 lžičky
ocet 1 lžíce
tymián na ozdobu 2 snítky
voda a ocet na potírání
Postup
1

Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek.

2

Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu kynout.

3

Po vykynutí z těsta vytvarujte dva stejné bochníky a přeneste je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechte přikryté ještě půl hodiny kynout.

4

Troubu předehřejte na 230 °C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřete vodou a octem a prudce 5 minut zapékejte. Pak teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou a octem.

Domácí tymiánový chléb Foto: Chléb v hlavní roli

Domácí tymiánový chléb. Foto: Chléb v hlavní roli

 

Chléb v hlavní roli

Chléb v hlavní roli, Foto: Tato kuchařka vám dokáže, že i z „obyčejného“ chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte. „Chleba s něčím k večeři“ je pro mnoho zaměstnaných žen způsob, jak připravit všední večeři pro rodinu rychle a bez velké námahy.

Autorka Milena Volfová poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ale také ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…

A napadlo by vás, že i koupený nebo včera upečený chléb můžete použít jako výchozí surovinu pro přípravu koláčů, cheesecaků a dalších lahůdek?

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u dobrých knihkupců za 299 Kč.

Zde najdete další recepty na domácí chléb:

 

Recept

Kvasový žitný chléb Foto: Thinkstock

Kvasový žitný chléb

Znáte krásnější vůni domova, než když z trouby vytáhnete svůj první chléb z žitného kvasu? Pokud jste dosud nic takového nezažili, najděte ve svém okolí pekařství ...

Recept

Chléb bez hnětení  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Chléb bez hnětení

Tento recept na domácí chléb téměř bez práce už pár let koluje českým internetem. Pro nás ho otestovala bloggerka Tereza z Foodlover.cz. Vyzkoušejte ho s ní, a pak už si ...

Recept

Bramborový kváskový chléb s ořechy  Foto: Kitchenette.cz

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Pečení chleba se stává módou a není divu. Na poctivý bochník už není tak snadné v obchodech narazit. Navíc je to výborný relax a provoněný byt čerstvým pečivem také stojí ...

Videa

reklama

reklama