Suroviny
- kuřecí stehno 4 ks
- bílý jogurt 1/2 kelímku
- máslo 4 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor 2 cm
- sůl 2 lžičky (podle chuti)
- šafrán
- citronová šťáva
Tandoori pasta
- koření garam másala 1 lžíce
- chilli 1 lžička
- sladká paprika 1 lžíce
- koriandr (mletý) 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- kurkuma 1/4 lžičky
Placky naan
- hladká mouka 2 hrnky
- kvasnice 1 lžička
- cukr 1 lžička
- sůl
- voda 1/4 hrnku
- přepuštěné máslo 1 lžíce + 2 lžíce na potření hotových placek
- řecký jogurt 2 lžíce
Postup přípravy
- Kuře tandoori: Všechny ingredience na pastu opražte nasucho na pánvi. V misce smíchejte jogurt, máslo, sůl, šafrán, rozdrcený česnek a zázvor a přidejte vychladlou směs tandoori pasty. Paličky kuřete rozřízněte na několika místech a pořádně do nich vmasírujte vzniklou jogurtovou pastu.
- Nechte odležet minimálně 4–6 hodin, nejlépe přes noc. Do trouby vložte plech a troubu rozpalte na 180 °C. Na horký plech dejte kuřecí paličky a pečte 20 minut, v polovině pečení paličky otočte, potřete zbývající marinádou a pokapejte citronovou šťávou, pečte dalších 20 minut. Ke konci pečení přepněte na gril a chvilku je ožehněte z obou stran.
- Placky naan: Sušené droždí rozpusťte ve dvou lžících vlažné vody spolu s cukrem. Nechte chvilku vykvasit. Mouku promíchejte se solí, přidejte rozpuštěné ghí s vodou a jogurtem (nesmí být studený, já ho přimíchala do vlažné vody).
- Vypracujte těsto a alespoň 10 minut ho buď v robotu, a nebo ručně řádně hněťte. Dejte na teplé místo vykynout. Předehřejte si troubu i s plechem uvnitř na 250 °C.
- Rozdělte těsto na půl a rozkrájejte každou část na tři díly. Vyválejte trojúhelníkový tvar, propíchejte vidličkou a házejte na rozpálený plech přímo do trouby. Nechte péct přibližně 5–7 minut. Upečené placky potřete rozpuštěným ghí (máslem) a přikryjte utěrkou, aby změkly.