Suroviny
- uzená žebra 800 g
- mouka 1 PL
- cukr
- celý pepř 4 kuličky
- bobkový list 2
- brambory 4 větší
- cibule 1 velká
- sladká paprika 1 ML
- bílé kysané zelí 250 - 500 g
- voda 2 l
- kmín
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Žebra umyjeme a v osolené vodě vaříme doměkka asi 1,5 hodiny. Po uvaření dáme stranou a necháme vychladnout. Vývar i maso použijeme později. Uděláme cibulovou jíšku. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova.
- Ztlumíme plamen a zaprášíme moukou. Chvíli smažíme a přidáme mletou červenou papriku. Dáváme pozor na to, abychom papriku nepřipálili. Cibulový základ zalijeme uzeným vývarem a vodou.
- Přidáme celý pepř, kmín, bobkový list, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme 10–15 minut. Zelí scedíme, necháme okapat a uvaříme samostatně v hrnci doměkka. Pokud je příliš kyselé, předem ho propláchneme vodou.
- Uvařená žebra obereme a maso nakrájíme na kousky. Přidáme do polévky. Nakonec přidáme i předem uvařené zelí. Dosolíme, opepříme, případně osladíme.
Autor receptu: Šárka Junková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!