Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Ivana Jindřichová
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Sváteční dezerty: velikonoční mrkvový dort

Sváteční dezerty: velikonoční mrkvový dort

Sváteční dezerty: velikonoční mrkvový dort Zdroj: Cat & Cook

  • Zavřít
Sváteční dezerty: velikonoční mrkvový dort

Sváteční dezerty: velikonoční mrkvový dort Zdroj: Cat & Cook

Moje hodnocení
14x

K Velikonocům tradičně patří vejce a mrkev. A právě mrkvový dortík si můžete upéct hezky doma! Překvapíte tím nejen nejmenší členy rodiny, ale i starší zástupce. ;)

1 porce
120 minut
Seznam.cz banner

Na 2 korpusy (průměr 17–19 cm)

  • vlašské ořechy (najemno namleté) 100 g
  • mrkev (najemno nastrouhaná) 330–350 g
  • hladká mouka 260 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • skořice 1–2 lžičky, podle chuti
  • vejce (velká ) 4 ks (200 g)
  • cukr Muscovado (světlý ) 310 g
  • máslo (rozpuštěné ) 240 ml
  • vanilková esence (přírodní nebo vanilková pasta) 1 lžíce (nebo semínka z 1 lusku vanilky)
  • sůl 1/2 lžičky

Krém

  • máslo 400 g
  • mascarpone 300 g
  • pudrový cukr
  • vanilková esence 1 lžička

Na kompletaci

  • slaný karamel (volitelné)
  • čokoláda (70%) 250 g
  • čokoláda (čokoládová velikonoční vajíčka)

Článek

15 receptů na nejlepší mrkvové moučníky

Mrkvové dorty a koláče si během pár let vydobyly pevné místo v nabídce cukráren a kaváren a stejnou oblibu si získaly v domácích podmínkách. A není se co divit, nasládlá...

Postup přípravy

  1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Dvě menší formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm.
  3. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
  4. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a dejte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K nástavec) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut.
  5. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévejte máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně přidávejte mouku (v případě ručního šlehače použijte na zapracování mouky už jen vařečku). Nakonec přidejte ořechy a mrkev a ručně promíchejte.
  6. Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut.
  7. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
  8. Krém: Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět.
  9. Nyní po 2 lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další porci. Mezitím do krému kápněte vanilkovou esenci. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.
  10. Kompletace: Korpusy podélně rozřízněte (seřízněte vypouklé vršky) a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i slaným karamelem, ale není to nutné.
  11. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách ho přelijte ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládou a opatrně poklaďte čokoládovými velikonočními vejci. Dejte opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Ivana Jindřichová

Zdroj receptu

Ivana Jindřichová

Cat and cook Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky, z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Velikonoce vejce papír cukr dort mouka dezert mrkev máslo

Návrhy pro vás

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm Vegetariánské

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou Maso

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik Sladké

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu Sladké

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve Ryby a mořské plody
7

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem Maso

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání Sladké

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání

Nakládané papriky s hříbky – skvělá domácí delikatesa k sýrům, uzeninám i pivu Recepty

Nakládané papriky s hříbky – skvělá domácí delikatesa k sýrům, uzeninám i pivu


Přečtěte si také

Vegetariánské
Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Maso
Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Naučte se připravit nejlepší těstovinové saláty. Dodržujte těchto 5 fíglů pro perfektní výsledek

Naučte se připravit nejlepší těstovinové saláty. Dodržujte těchto 5 fíglů pro perfektní výsledek

Sladké
Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Sladké
Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Když dozrávají ostružiny: 3 praktické rady, které se vám budou hodit

Když dozrávají ostružiny: 3 praktické rady, které se vám budou hodit

Ryby a mořské plody
Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Maso
Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Domácí zmrzlina z melounu, tvarohu a zakysané smetany – letní osvěžení na každý piknik

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu Sladké

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání Sladké

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání

Maso
Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem Maso

Kuřecí satay špízy s krémovým a lehce pikantním arašídovým dipem

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě Maso

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Maso
Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor Zelenina

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ryby a mořské plody
Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve
7

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Recepty
Nakládané papriky s hříbky – skvělá domácí delikatesa k sýrům, uzeninám i pivu

Nakládané papriky s hříbky – skvělá domácí delikatesa k sýrům, uzeninám i pivu

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

Vegetariánské
Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor Zelenina

Zapečené ratatouille – voňavá letní zelenina s křupavou pokličkou z brambor

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Sladké
Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Nepečené tvarohové kostky s čerstvým ovocem – na osvěžující letní dezert nepotřebujete troubu

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání Sladké

Francouzský čokoládový mousse s malinami – klasická pěna v lehčím veganském podání

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky Sladké

Šulánky z bramborového těsta s mákem, tvarohem a rybízem – svěží verze babičkovské klasiky

Předkrmy a chuťovky
Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den Saláty

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Kdo jsou drúzové a proč Izrael bombardoval Sýrii, aby je ochránil? Macinka otočil, pokukuje po Přísaze. Šlachta ale o spolupráci s Motoristy nemá zájem Loď s desítkami turistů se potopila v oblíbené vietnamské zátoce. Záchranáři nachází mrtvé

prima-zeny

My parkuráci jsme větší šlechtici než dostiháci, usmívá se Ondřej Kraus Ach bože. Ženy sloužící psům! Princezna Frederika v kulturním šoku z budoucnosti Puf... a dvě princezny jsou v budoucnosti. Eleonora léčí Frederiku se zlomeným srdcem

prima-zoom

Kdo měl nejostřejší zuby všech dob? Jak rychlý je nejrychlejší internet na světě? Japonci překonali bývalý rekord víc než dvojnásobně Ruské drony na Ukrajině drtí německá superzbraň. Podívejte se na její precizní ničivou sílu

prima-fresh

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm Vepřové kotlety po debrecínsku – dokonale měkké maso s letní zeleninou a paprikovou klobásou Naučte se připravit nejlepší těstovinové saláty. Dodržujte těchto 5 fíglů pro perfektní výsledek

prima-cool

Assassin's Creed konečně jako seriál Clarksonova farma na Prima COOL: Co vás čeká v prvních osmi epizodách? První fotky z natáčení nového Punishera ukazují hlavního hrdinu i zásadní detail

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně

prima-living

Zámek Matěje Stropnického poničila supercela. S odstraněním škod mu pomáhá i rodina Slavné osobnosti horké počasí netrápí. Podívejte se na jejich ohromující bazény Víte, že broskve dokážou zlepšit náladu? A jsou z nich úžasné džemy

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.