Suroviny
- polohrubá mouka 400 g
- mléko 100 ml
- žloutky 3 ks + na potření
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- cukr moučka 80 g
- oloupané nakrájené mandle 50 g + celé mandle na ozdobu
- rozinky 80 g
- rozpuštěné máslo 100 g
- sádlo na potření
- hrubý cukr na posypání
Kvásek
- vlažné mléko 125 ml
- droždí 30 g
- cukr moučka 10 g
- polohrubá mouka 60 g
Postup přípravy
- Nejprve promíchejte droždí s cukrem a moukou a nechte ho vzejít. Do mísy vsypte nahřátou mouku, rozmíchejte ji se solí, cukrem a kůrou. Přidejte žloutky, trochu vychladlé máslo, nakrájené mandle a hrozinky a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujte pružné těsto, vložte do mísy a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem.
- Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozválejte na koláč. Položte ho na sádlem potřený plech a nechte ještě nakynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Nožem koláč na povrchu nakrojte asi 2 cm hluboko do kříže, potřete ho rozšlehaným žloutkem, poklaďte mandlemi a posypte hrubým cukrem. Pečte dozlatova, asi 30 minut.