Suroviny
- meruňky 12–15 ks
- máslo 50 g
- třtinový cukr 100 g
Těsto
- špaldová hladká mouka 120 g
- prášek do pečiva 1 ks
- třtinový cukr 100 g
- máslo 80 g
- vejce 3 ks
- zakysaná smetana 3 lžíce
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 170 °C.
- Meruňky rozpůlte a odstraňte pecku.
- Na středním plameni rozpalte pánev, která je vhodnou do trouby a přidejte 50 g másla a 100 g třtinového cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne karamel.
- Dno pánve s karamelem vyskládejte natěsno připravenými meruňkami a dejte péct na 10 minut do trouby.V míse smíchejte mouku a kypřicí prášek.
- Vyšlehejte máslo o pokojové teplotě s cukrem a postupně zapracujte žloutky. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a směs vlijte do mísy k mouce a zamíchejte.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně zapracujte do těsta.
- Po 10 minutách v troubě vyndejte pánev s meruňkami a nalijte přes ně těsto. Dejte péct na dalších 30 minut.
- Hotový koláč opatrně vyklopte na talíř a posypte nasekanými pistáciemi a kvítky levandule.