Korpus
- mandlová mouka nebo najemno namleté blanšírované mandle 115 g
- plnotučný bio kokos, strouhaný 45 g
- kypřicí prášek z vinného kamene 1 lžička
- mletá bourbonská vanilka 1/2 lžičky
- nastrouhaná kůra z 1 menšího bio citronu
- farmářský nebo domácí kefír 1/2 hrnku
- rozehřáté máslo (nebo kokosový olej) 20 g
- vejce 1 ks
Tvarohová vrstva
- bio zakysaná smetana 175 g
- bio tvaroh 250 g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt (nebo mletá vanilka) 1 lžička
- šťáva z bio citronu 1 lžíce
- meruňky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Všechny ingredience na těsto smíchejte do hladkého těsta a přemístěte do předem vymazané koláčové formy o průměru 22 cm.
- Poté smíchejte všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a pomocí lžíce ji přendejte na těsto na korpus.
- Meruňky omyjte, rozpulte a vyskládejte na tvarohovou vrstvu. Koláč poté vložte do trouby a pečte po dobu 45–50 minut.
- Doba pečení se může lišit podle typu trouby. Hotový koláč nechte nejdříve vychladnout na pokojovou teplotu, poté jej alespoň na 2 hodiny vložte do lednice.
- Podávejte buď samotný nebo společně se lžící zakysané smetany.