Suroviny
Postup přípravy
V míse si umícháme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, kůru a vanilku a třeme do husta
Do mísy nasypeme mouku a uděláme do ní důlek, vlijeme vykynutý kvásek (droždí, trochu cukru, malá část mouky a nepatrně vlažného mléka)
Přidáme ostatní mléko, máslové těstíčko a v míse vypracujeme tuhé těsto
Těsto přesuneme na vál a ještě vypracujeme
Přidáme hrozinky a mandle
Přendáme do trochou oleje vymaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 1 hodinu nebo až se těsto zdvojnásobí na teplém místě
Z těsta vyválíme valečky, které spleteme do tvaru vánočky
Dezert
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 80 g jemného krystalového cukru
- 3 žloutky
- špetka soli
- kůra z půlky citronu
- tlučená vanilka nebo 1 vanilkový cukr
- 25 g droždí nebo 7g balíček sušeného
- ¼ l mléka
- 50 g hrozinek
- 60 g oloupaných opražených mandlí, nahrubo posekaných
- 1 vejce na potření
- celé mandle na ozdobu