Suroviny
- černé fazole (namočené přes noc) 500 g
- uzené vepřové koleno 1 ks
- uzená slanina (nebo špek, nakrájené na 2cm kousky) 250 g
- klobása chorizo (nakrájená nahrubo) 2 nožičky
- vepřová krkovice (nakrájená na silnější plátky) 500 g
- bobkový list 6 ks
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- cibule (nadrobno nakrájená) 1 ks
- česnek (nasekaný najemno) 4 stroužky
- paprička jalapeňo (nebo dlouhé zelené papričky, nakrájené nadrobno) 2 ks
- kukuřičný škrob (pokud vaříte v pomalém hrnci) 2 lžíce
K podávání
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Do velkého hrnce dejte fazole, vepřové koleno a 2,25 l vody. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Odstraňte z povrchu jakoukoli nečistotu. Přemístěte spolu se špekem, klobásami, vepřovým, bobkovými listy, olejem, cibulí, česnekem a chilli papričkami do pomalého hrnce. Dobře zamíchejte a vařte 9 hodin na nízkém stupni.
- Vyndejte koleno a nechte ho trochu vychladnout. Odeberte 500 ml fazolí a trochu je rozmačkejte vidličkou. Lžíci tekutiny z hrnce dejte do mísy a rozšlehejte v ní dohladka kukuřičný škrob. Fazole a kukuřičný škrob vraťte do pomalého hrnce a dobře zamíchejte. Zvyšte stupeň na vysoký a pak opět hrnec přiklopte.
- Nahrubo oberte maso z kolena a kůži s kostmi odstraňte. Vložte koleno opět do pomalého hrnce a vařte ještě 1 hodinu. Osolte podle chuti.
- Podávejte s rýží, opraženou maniokovou moukou, kadeřávkem, plátky pomeranče a ozdobené koriandrem.
- NA SPORÁKU: Do velkého hrnce dejte fazole, koleno, špek, klobásy, vepřové, bobkové listy a 2,25 l vody. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte 1 hodinu mírně vařit. Odstraňte z povrchu jakoukoli nečistotu.
- V pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Smažte cibuli, česnek a chilli papričky 5 minut, dokud cibule nezačne měknout. Děravou lžící odeberte 500 ml fazolí a přidejte je do pánve. Trochu rozmačkejte ingredience v pánvi, pak je přidejte zpět do hrnce a dobře zamíchejte.
- Přiklopte pokličkou a vařte 1 hodinu. Vyndejte koleno a nechte ho trochu vychladnout, abyste mohli nahrubo obrat maso. Kůži s kostmi odstraňte a zbytek vraťte do hrnce a zamíchejte. Nechte 15 minut nezakryté zhoustnout a poté osolte.
- Podávejte s rýží, opraženou maniokovou moukou, kadeřávkem, plátky pomeranče a ozdobené koriandrem.
Vyzkoušejte také fazolový guláš s vepřovým masem podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Fazolový guláš s vepřovým masem
Inspirujte se i dalšími brazilskými recepty