Světový Restaurant Week konečně v Praze! Víme, kam zajít a co rozhodně ochutnat

První ročník světového Restaurant Week festivalu v České republice se koná letos v Praze. Potrvá od 12. do 23. dubna a nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích.

Cílem je, aby speciální menu, které restauratéři pro tuto akci připraví, bylo dostupné pro širokou veřejnost. Tomu také odpovídá cena: 790 korun na osobu za tříchodové menu. Restaurant Week probíhá po celé Evropě už od roku 1992. Každoročně ho pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších evropských městech. Letos se konečně dostal i do Prahy. Jeho cílem je oslavit jedinečné gastronomické zážitky, letos pod heslem: #JidloNevychaziZMody

Proč právě tento název? „Podniky, které jsme pečlivě vybrali, mají být jako modelky na přehlídce. Prostě mají ukázat to nejlepší, co momentálně frčí, co se nosí a jaké jsou trendy,“ říká Anna Grosmanová, organizátorka české varianty světového festivalu. Podle ní má akce být také oslavou jara. „Za poslední roky jsme si kvůli covidu, válce a také inflaci odvykli chodit do restaurací. Ony ale nezmizely, pořád odvádějí skvělé řemeslo a my bychom to chtěli lidem připomenout. Vrátit je ke krásně prostřeným stolům a nabídnout jim, aby se skvěle, ale také výhodně najedli,“ dodává.

První český ročník otevíráme s 29 výjimečnými pražskými restauracemi. Mezi nimi jsou jak ty tradiční české, tak podniky s mezinárodní kuchyní, ale i nová trendy bistra. Všechny restaurace budou připravovat to nejlepší, co jejich kuchyně nabízí, tak aby si návštěvníci užili nezapomenutelný gastronomický zážitek. Účastníci si už můžou na webu vybírat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi.

Každá restaurace připravila dvě různá tříchodová menu na výběr. Pokud vyrazíte na rande ve dvou, je ideální objednat dvě různá menu a podělit se s partnerem. Díky tomu ochutnáte více různých jídel.

Například v Aromi si budete moct vychutnat třeba salát panzanella s krevetami, pošírovaný filet z mořského vlka, případně jehněčí ravioli (záleží na zvoleném menu). Z dezertů to pak jsou meduňkový nebo nugátový mouse.

La Bottega di Finestra má na menu fritto misto, chobotnice, telecí závitky a carpaccio vitello tonnato. U dezertů mají klasické nebo kokosové tiramisu.

Nhà hai hành zase potěší milovníky vietnamské kuchyně – najdete u nich smaženou lepkavou rýži s houbami, dále pak karamelizovanou rybu s ananasem a kokosový flan karamel s mučenkou jako dezert. V druhém menu je to pak rýžová kaše, plněná křepelka s kukuřicí a mangová pěna s chilli.

Partnerem festivalu jsou společnosti Martini a Kinley, které přinášejí festivalový koktejl Martini Fiero. Dostanete ho k menu ve všech restauracích zdarma. Restaurant Week je ideální příležitost k návštěvě restaurací, které chcete nově poznat. Výhodou je, že výborné jídlo si vychutnáte za zvýhodněnou cenu, na niž byste se v nich při běžné návštěvě nedostali. Víc informací o Restaurant Week festivalu najdete na oficiálních stránkách, kde si můžete rezervovat termín ve vybrané restauraci.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty