Dezert
- mouka 100 g
Head
- ořech 1 hrst
- švestky 500 g
Head
- mouka 100 g
Dezert
- ořech 1 hrst
Head
- mouka 100 g
Head
- skořice 1 špetka
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do odraženého mléka a se špetkou cukru necháme vykynout kvásek. Obě mouky smícháme v míse a zpracujeme s cukrem, rozpuštěným máslem, žloutkem a kváskem. Zhruba hodinku necháme v teple kynout.
Mezitím semletý mák chvilku povaříme s cukrem, mlékem a špetkou skořice. Na plechu vyloženém papírem na pečení vytáhneme mokrýma rukama těsto, na něj rozetřeme vychladlou makovou směs a na ni rozložíme rozpůlené švestky či blumy. Ještě posypeme dvěma lžícemi cukru.
Obvyklým postupem vymneme drobenku a nasypeme ji na švestky. Navrch dáme ještě sekané oříšky. Po patnácti minutách vložíme do lehce vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme asi 20 minut.
Dezert
Švestkový koláč
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 30 g cukru
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 0,5 balení droždí
Náplň:
- 500 g švestek
- hrst sekaných oříšků (lískových)
- 200 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 2–3 lžíce cukru
- špetka skořice
Drobenka:
- 8 lžic hrubé mouky
- 6 lžic moučkového cukru
- 5 lžic másla