Suroviny
- brambory (typu B) 600 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 250 g + na pomoučení
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo (rozehřáté,na přelití)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Slijte je a nechte vychladnout.
- Pak je oloupejte a najemno nastrouhejte do větší mísy nebo rovnou na kuchyňskou plochu. Doprostřed vyklepněte vajíčko, přidejte špetku soli a postupně vpracujte mouku. Pokud se těsto bude hodně lepit, nebojte se přidat mouku, někdy to vychází až na 300 g.
- Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvilku, ideálně 30 minut, odpočívat na pomoučněné ploše nebo v ledničce. Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce, přidejte trošku soli a přiveďte k varu.
- Z bramborového těsta odebírejte menší kousky a tvarujte z nich dlaněmi šišky. Dávejte si je stranou na pomoučněnou plochu. Šišky vařte ve vroucí vodě asi dvě až tři minuty podle velikosti.
- Šišky sceďte, rozdělte na talíře a podávejte posypané čerstvě namletým mákem, moučkovým cukrem a zalité rozehřátým máslem.